napetost između zemalja

Xi se susreo s bivšim tajvanskim predsjednikom: 'Ništa nas ne može razdvojiti'

10.04.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se s bivšim tajvanskim predsjednikom Ma Ying-jeouom u srijedu u Pekingu, izvijestili su državni mediji, što je drugi sastanak njih dvojice i to u vrijeme napetosti između dviju strana Tajvanskog tjesnaca

Prema snimkama tajvanske televizije, Xi je Mau poručio da se može razgovarati o svemu, ali da ništa ne može razdvojiti Kinu i Tajvan.

Otkad je vlada Republike Kine 1949. pobjegla na Tajvan nakon poraza u građanskom ratu od komunista Mao Zedonga, nijedan tajvanski čelnik nije posjetio Kinu.

Ma, predsjednik od 2008. do 2016., prošle je godine postao prvi bivši tajvanski čelnik koji je posjetio Kinu, a sad je na svom drugom putovanju u tu zemlju. Očekivalo se da će se Ma ovog puta sastati sa Xijem.

Ma se prvi put susreo sa Xijem u Singapuru krajem 2015. na povijesnom samitu malo prije nego što je sadašnja tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pobijedila na izborima.

Kineski državni mediji nisu objavili pojedinosti o njihovom sastanku u Pekingu, već su samo rekli da su se sastali.

Ma je ​​i dalje ugledni član glavne tajvanske oporbene stranke Kuomintang (KMT), koja je u siječnju izgubila predsjedničke izbore treći put za redom, ali nema službeni položaj u stranci.

KMT zagovara bliske veze s Kinom i dijalog, ali oštro negira da je propekinški.

Kina demokratski uređen Tajvan smatra svojim teritorijem i pojačala je vojni i politički pritisak kako bi potvrdila te tvrdnje.

Tsai i njezina vlada odbacuju kineske teritorijalne zahtjeve i govore da samo stanovnici na otoku mogu odlučivati o svojoj budućnosti.