kontrola napetosti

Biden i Xi razgovarali telefonom: 'Tajvan je crvena linija'

02.04.2024 u 19:36

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden vodili su u srijedu telefonski razgovor koji je Bijela kuća opisala kao namjeru dvojice čelnika da "kontroliraju napetosti" između dvije supersile.

Bijela kuća objavila je u priopćenju da je Biden u razgovoru sa Xijem pozvao na "mir i stabilnost" oko Tajvana, koji se sprema postaviti novog predsjednika.

Američki predsjednik također je pozvao na poštivanje "prava i slobode plovidbe u Južnom kineskom moru". Bio je to prvi telefonski razgovor dvojice predsjednika od srpnja 2022.

Kineski su mediji izvijestili da je Xi rekao američkom predsjedniku da pitanje Tajvana predstavlja "crvenu liniju koja se ne smije prijeći."

Biden je također, kaže se u priopćenju Bijele kuće, izrazio zabrinutost oko kineskih "nepoštenih trgovinskih praksi i netržišnih ekonomskih praksi".

Naglasio je da će "SAD nastaviti poduzimati potrebne akcije kako bi spriječilo da se napredne američke tehnologije koriste za potkopavanje naše nacionalne sigurnosti, bez nepotrebnog ograničavanja trgovine i ulaganja".

Kineski su mediji objavili da je Xi kazao da Peking neće stajati "prekriženih ruku" ako Washington nastavi gušiti "kineski visokotehnološki razvoj". Xi je, po njima, rekao da su "Sjedinjene Države pokrenule nemilosrdan niz mjera za suzbijanje kineskog gospodarstva, trgovine, znanosti i tehnologije, a popis sankcija protiv kineskih tvrtki raste."

Američka ministrica financija Janet Yellen će za nekoliko dana otputovati u Kinu, a za nekoliko tjedana u Pekingu će boraviti i državni tajnik Antony Blinken kako bi se dijalog između dviju strana nastavio, potvrdio je izvor u Bijeloj kući.

Prema izvoru iz Bijele kuće, telefonski razgovor dvojice čelnika je bio prilika za ocjenu napretka od njihovog susreta u studenome, na samitu u Woodsideu u Kaliforniji, kada su Xi i Biden dogovorili suradnju na više područja, od borbe protiv narkotika do umjetne inteligencije i uspostave dijaloga između svojih oružanih snaga.

"Intenzivna konkurencija zahtjeva intenzivnu diplomaciju kako bi se kontrolirale napetosti, razgovaralo o zabludama i pogrešnim tumačenjima te izbjegao neželjen sukob", rekao je američki dužnosnik.

SAD je, dodao je, "prilično zabrinut" zbog ekonomske potpore koju Kina pruža Rusiji.