ZAŠTIĆENO LICE S TJERALICE

Zašto se Xi ne odriče svog 'najboljeg i najintimnijeg prijatelja' Putina? Imaju puno toga zajedničkog, ali ključan je jedan interes

20.03.2023 u 19:01

Bionic
Reading

Unatoč agresiji Rusije na Ukrajinu, kineski predsjednik Xi Jinping nije se odrekao svog 'najboljeg, najintimnijeg prijatelja', kako je jednom nazvao ruskog kolegu Vladimira Putina. Nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud naložio Putinovo uhićenje, Jinping je stigao u službeni posjet Moskvi, u kojoj stoluje 'lice s međunarodne tjeralice'. Zašto kineski čelnik tako tvrdo stoji uz Putina dok je Zapad sve sumnjičaviji prema vojnim ciljevima Pekinga i kineskim korporacijama?

Za početak, kineski pogled na svijet podrazumijeva stratešku bliskost s Rusijom jer pekinški čelnici smatraju da SAD, uz pomoć europskih vlada, blokira put Kine do globalnog vodstva. Čak je i većina kineskih susjeda - od Japana i Južne Koreje do Vijetnama i Indije - skeptična prema Pekingu, analizira portal Politico.

'Kineski narod nije sklon prijetnjama. Papirnati tigrovi poput SAD-a definitivno ne bi mogli ugroziti Kinu', navela je državna novinska agencija Xinhua u najavnom tekstu Xijeva posjeta Rusiji. U istom članku kritizira se Washington zbog prijetnje sankcijama Kini ako Rusiji isporuči oružje za rat u Ukrajini. 'Što više SAD želi slomiti dvije supersile, Kinu i Rusiju, zajedno... Kina i Rusija se više oslanjaju jedna na drugu.'

Kineska retorika reflektira stajalište Kremlja. 'Washington ne želi da ovaj rat završi. Želi i čini sve da se ovaj rat nastavi. Ovo je vidljiva ruka', rekao je ranije Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Kako bi se razumjela Xijeva sklonost Putinu, unatoč snažnoj isprepletenosti kineskog gospodarstva sa Zapadom, analitičari kažu da je uz vizije budućnosti važno shvatiti osobnu povijest čelnika Pekinga i Moskve. 'Razlika u njihovoj dobi je šest mjeseci. Očevi su im se borili u Drugom svjetskom ratu... Obojica su se u mladosti borila s poteškoćama. Obojica imaju kćeri', rekao je Aleksander Gabuev, viši suradnik u think tanku Carnegie i stručnjak za rusko-kineske odnose. 'I obojica su sve više poput cara, podjednako opsjednuti obojenim revolucijama', dodao je, opisujući njihov odnos kao 'bromansu'.

  • +23
Vladimir Putin i Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia

Ljubav je simbolično zapečaćena 2013., kada se Xi sastao s Putinom pred kraj samita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje na Baliju. Tog dana Putin je slavio rođendan te je improvizirano slavlje tijekom kojeg je došlo do 'kemije' između dvojice vođa. Putin je kasnije izjavio da mu je Xi poklonio tortu, a on je izvukao bocu votke za zdravicu.

Dvojac se tada opustio uz sendviče i čašicu razgovora.

'Nikada nisam uspostavio takve odnose, niti sklopio takve dogovore s bilo kojim drugim stranim kolegom, ali sam to učinio s predsjednikom Xijem', rekao je Putin kineskoj televizijskoj postaji CCTV nekoliko godina kasnije. 'Ovo se može činiti nevažnim, ali kad govorim o predsjedniku Xiju, želio bih započeti time.'

Uslijedio je put u Peking te je Xi uručio Putinu prvu kinesku medalju prijateljstva. 'On je moj najbolji, najintimniji prijatelj', rekao je Xi, dodajući da su Kina i Rusija - bez obzira na međunarodnu situaciju - uvijek prioritetno razvijale svoje odnose. Xi se držao tih riječi čak i nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije nešto više od godinu dana. Tri tjedna prije toga Putin je u Pekingu potpisao partnerstvo 'bez ograničenja', a kineski dužnosnici naknadno su se klonili kritiziranja Rusije i umjesto toga prihvatili narativ Moskve o prekomjernom širenju NATO-a.

  • +6
Xi Jinping u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Raste zabrinutost zbog potencijala Pekinga da opskrbi Rusiju oružjem. Prošli tjedan Politico je izvijestio da su kineske tvrtke, uključujući jednu povezanu s vladom u Pekingu, poslale u Rusiju 1000 jurišnih pušaka i drugu opremu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, uključujući dijelove bespilotnih letjelica i pancirke. Kineske i ruske oružane snage nedavno su održale pomorske vježbe s Iranom u Omanskom zaljevu.

Tijekom Xijeva ovotjednog posjeta očekuje se da će dvojica čelnika sklopiti do desetak sporazuma, pa i one za jačanje trgovine. Također, očekuje se da će Xi ponuditi svoja rješenja za 'ukrajinsku krizu', kako kineski predsjednik naziva rat u Ukrajini. Taj dokument spominje potrebu za poštivanjem suvereniteta i nastavkom mirovnih pregovora, ali također uključuje ruske teme za razgovor, poput odvraćanja od 'vojnih blokova koji se šire', što je neizravna kritika potpore SAD-a Ukrajini da se potencijalno pridruži NATO-u.

Protokol dočeka stranih državnika

Ruski standardni protokol predviđa da strane čelnike u zračnoj luci dočeka niži dužnosnik kabineta. Iako je Rusija zbog rata u Ukrajini sve ovisnija o potpori Kine, Putin nije odstupio od protokola ni u slučaju Xija te je jutros na aerodrom Vnukovo poslao zamjenika premijera Dmitrija Černišenka. 

Prema nekim projekcijama, Xi bi mogao telefonski razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim nakon posjeta Moskvi. Ipak, glavni prioritet Pekinga je dugoročno pozicionirati Rusiju kao mlađeg partnera Kine, napisao je Ryan Hass, viši suradnik u think tanku Institut Brookings.

'Za Xija je cementiranje Rusije kao mlađeg kineskog partnera ključno za njegovu viziju nacionalne rejuvenacije', naveo je Hass. Kako bi se to postiglo, Putin treba ostati na vlasti, pa je cilj Kine zaštita Rusije i Putina od neuspjeha.