nije dobro

Indija: Odnosi s Kinom krhki, stanje na himalajskoj granici opasno

18.03.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Situacija između Indije i Kine na zapadnom himalajskom području Ladakha je krhka i opasna, a vojne su snage raspoređene vrlo blizu jedne drugima u nekim dijelovima, rekao je indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar u subotu

Najmanje 24 vojnika ubijena su kada su se dvije strane sukobile u regiji sredinom 2020., ali situacija se smirila kroz niz diplomatskih i vojnih razgovora. Nasilje je izbilo u prosincu, u istočnom sektoru na području nedefinirane granice između nuklearno naoružanih azijskih divova, ali nije bilo smrtnih slučajeva.

"Situacija je i dalje vrlo krhka jer postoje mjesta gdje su prema vojnoj procjeni naši vojnici raspoređeni vrlo blizu granice, što situaciju čini prilično opasnom", rekao je Jaishankar na skupu India Today.

Indijsko-kineski odnosi se ne mogu vratiti u normalu, rekao je, dok granica nije riješena u skladu s inicijalnim sporazumom iz rujna 2020. godine koji je postigao s kineskim kolegom.

"Kinezi moraju ispuniti ono što je dogovoreno, iako imaju poteškoća u njegovu ostvarenju."

Iako su se snage obje strane povukle s mnogih područja, nastavljaju se rasprave o neriješenim pitanjima, rekao je Jaishankar.

"Jasno smo poručili Kinezima da ne možemo imati narušavanje mira i stabilnosti te da ne mogu kršiti sporazum i htjeti da se ostatak odnosa nastavi kao da se ništa nije dogodilo. To jednostavno nije održivo."

Jaishankar je rekao da je raspravio situaciju s novim kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G20 zemalja koje je ovaj mjesec organizirala Indija.

  • +9
Indijska vojska Izvor: EPA / Autor: FAROOQ KHAN

Što se tiče predsjedanja Indije forumom G20 ove godine, Jaishankar je izrazio nadu da će New Delhi moći učiniti "više u skladu s njegovim globalnim mandatom".

"G20 ne bi smio biti klub za raspravu ili arena samo globalnog sjevera. Cijela globalna zabrinutost treba biti obuhvaćena. To smo već vrlo snažno naglasili", rekao je Jaishankar.

Dvije ministarske sjednice G20 u Indiji u posljednja tri tjedna bile su zasjenjene 13-mjesečnom invazijom Rusije na Ukrajinu.