Xbox One stigao na tržište!

Xbox One stigao na tržište!

22.11.2013 u 04:15

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon PlayStationa 4 i punih osam godina nakon izlaska Xboxa 360 na tržište je stigao i njegov nasljednik. Bitka za sljedeću generaciju gaminga izmađu Sonyja i Microsofta može započeti

 

Upravo ovako izgledale su pripreme za lansiranje Xbox One konzole na Times Squareu u New Yorku, gdje je konzola puštena u prodaju nekoliko sati nakon što se to dogodilo na Novom Zelandu. Naravno, ništa manje od viđenoga nismo ni očekivali.

 

Unatoč svemu, lansiranje One-a, baš kao i konkurentne konzole iz Sonyja proteklo je bez prevelikih uzbuđenja. Lansiranje PlayStationa 4 zasjenili su kvarovi, dok je Microsoftu mogućnost iznenađenja izbijena iz ruku zbog trgovina koje su kupcima prerano poslale nekoliko stotina naručenih konzola.

 

Uza sve to, ionako malobrojne ekskluzive nisu prošle najbolje kod kritike i publike. Recenzenti su tako vrlo razočarani i Killzoneom i Ryseom dok vrhunske ocjene zasad dobiva samo Forza 5, ekskluziva za Microsoftovu konzolu.

 

 

O Xbox One konzoli danas se zna već sve. Na žalost mnogih igrača, Microsoft ovaj puta cilja na mnogo širu publiku i One promovira kao centar kućne zabave u kojoj značajnu ulogu imaju televizija, glazba i komunikacija putem Skypea.  Div iz Redmonda ponosi se činjenicom da između svih navedenih elemenata možete prelaziti bez ikakvih zastoja. I to je zaista tako, no to u isto vrijeme znači i da većina aplikacija radi u pozadini što pak oduzima resurse potrebne za gaming.

 

Da stvar bude još gora, hardver unutar Microsoftove konzole značajno je slabiji od onog u PlayStationu 4. Ipak, kritičari zasad ni jednoj od konzola ne daju prednost i obje dobivaju u pravilu iste ocjene. Igrači se također slažu da u ovoj utrci presudan neće biti hardver već prije svega kvaliteta igara i ono najbitnije – ekskluzive.

 

 

Kad smo već kod ekskluziva, vjerujemo da vam je potrebna tek jedna riječ: Titanfall.

 

I to je u biti to. Next-gen više nije daleka budućnost već sadašnjost. Ukoliko ste očekivali revoluciju, vjerojatno ćete biti razočarani, no napredak u gamingu sigurno će se osjetiti u nekoliko narednih godina, barem na onom tehničkom polju. Možemo se samo nadati da će ukorak s njim ići i inoviranje samog gameplaya.

 

Nažalost, Xbox One zasad nije dostupan i Hrvatskoj i nije poznato kada će uopće biti. Do proljeća sljedeće godine konzola će postati dostupna u tek nešto više od dvadesetak zemalja diljem svijeta.