'bitna je solidarnost'

WHO znanstvenicima: Zaboravite profit, spašavajte živote

11.02.2020 u 11:26

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otvorila je u utorak u Ženevi znanstvenu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i cjepiva protiv koronavirusa koji je usmrtio 1017 osoba pozivajući stručnjake da zaborave profit jer sada je važno spašavati živote

"Nadamo se da će jedan od rezultata ovog sastanka biti dogovor o izradi smjernica za istraživanje koje će okupiti znanstvenike i donatore", rekao je na otvaranju predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Okupljeni znanstvenici iz medicinske struke i državni dužnosnici za javno zdravlje na dvodnevnoj konferenciji nastojat će pronaći odgovore na nepoznanice u podrijetlu, prijenosu i liječenju bolesti izazvane novim sojem smrtonosnog koronavirusa.

Tedros je pozvao znanstvenike da surađuju u dijeljenju otkrića.

"Objave radova, patenti i profit sada nisu važni. Sada je važno zaustaviti širenje bolesti i spašavati živote", rekao je i naglasio "Sada je bitna solidarnost, solidarnost, solidarnost".

"To je posebno važno kad je riječ o razmjeni uzoraka i sekvenci", rekao je Tedros i poručio "Da bismo pobijedili epidemiju, moramo biti otvoreni i ravnopravno dijeliti informacije, pošteno i ravnopravno".

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta koronavirusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2.097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1017 ljudi, prema najnovijim službenim podacima objavljenima u utorak.

Do danas je Kina potvrdila da je zaraženo 42.708 osoba, a umrlo je 1017, rekao je Tedros.

Broj umrlih u ponedjeljak u provinciji Hubei najveći je od kada se bolest pojavila.

Osim u Kini 319 slučajeva zaraženih zabilježeno je u 24 ostale zemlje, prema WHO-ovim podacima.

WHO je istaknuo da 168 laboratorija diljem svijeta trenutno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti.

Prva smrt izazvana virusom 2019-nCoV, dogodila se u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, žarištu epidemije, a bila je objavljena 11. siječnja.