BEZ KONSENZUSA

WHO traži informacije od SAD-a o teoriji o izvoru koronavirusa

03.03.2023 u 21:41

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od Washingtona informacije o tome na čemu američke obavještajne službe temelje svoje ocjene da je pandemija koronavirusa najvjerojatnije počela slučajnim bijegom virusa iz laboratoriji u Kini

Zahtjev je upućen američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi, ali za sada nisu primljena nikakva izvješća, rekla je stručnjakinja WHO-a Maria Van Kerkhove u petak.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je u utorak za Fox News da agencija vjeruje da je "izvor pandemije najvjerojatnije mogući laboratorijski incident u Wuhanu".

Po pisanju Wall Street Journala i drugih američkih medija, američko ministarstvo energetike također pretpostavlja da je virus možda 'pobjegao' iz laboratorija, premda se to ne može znati s velikom sigurnošću.

U američkoj obavještajnoj zajednici nema konsenzusa o porijeklu virusa covid-19. Druge agencije smatraju mogućim da je virus prirodnim putem prešao sa životinja na ljude.

Znanstvenici traže izvor pandemije već tri godine. Izaslanstvo WHO-a bilo je u Kini početkom 2021., no Peking je odbio nove posjete međunarodnih stručnjaka. WHO je preporučio nekoliko istraga u Kini i drugdje, no one nisu realizirane.

U Wuhanu, gdje se covid-19 pojavio prvi put potkraj 2019., istraživanja koronavirusa provode se u laboratoriju pod državnom kontrolom. Kina kategorički niječe da je virus mogao pobjeći iz laboratorija.

  • +17
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Izvor se mora pronaći kako bi se spriječilo buduće pandemije ako je to moguće, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"WHO i dalje poziva Kinu da bude transparentna u razmjeni podataka i da provede potrebne istrage i podijeli rezultate", poručio je. Rekao je da je pisao i razgovarao s "kineskim čelnicima na visokoj razini nekoliko puta, zadnji put prije samo nekoliko tjedana".

"Do tada sve hipoteze o podrijetlu virusa ostaju na stolu."