PROTIV EU KRITIKA

Waszcykowski: Stanje poljske demokracije i nije tako loše

11.01.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski izjavio je u ponedjeljak da je stanje demokracije u njegovoj zemlji bolje nego što izgleda izvana i pozvao je njemačke političare koji kritiziraju poljsku ultrakonzervativnu vladu da se sami uvjere u to

'Najbolje rješenje bi bilo da njemački političari posjete Poljsku kako bi se sami uvjerili da stanje demokracije nije tako loše kao što izgleda s udaljenosti' rekao je ministar nakon što je pozvao njemačkog veleposlanika Rolfa Nikela kako bi mu izrazio prosvjed zbog protupoljskih izjava nekih njemačkih političara.

Odnosi Poljske s Njemačkom i Europskom unijom pogoršali su se otkako je na izborima u listopadu pobijedila stranka Pravo i pravda (PiS), koja zagovara konzervativne katoličke vrijednosti i euroskepticizam

PiS je spornim zakonima o stavljanju medija pod izravnu vladinu kontrolu te o reformi ustavnog suda izazvao prosvjede i optužbe aktivista za ljudska prava da potkopava demokraciju.

Vladavina prava u Poljskoj postala je velikom temom u europskim medijima, a povjerenik Komisije Günther Oettinger spomenuo je mogućnost aktiviranja članka 7 Ugovora o EU-u, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

Predsjednik Europskog parlamentaMartin Schulz usporedio je akcije poljske vlade s onima ruskog predsjednika Vladimira Putina u izjavi za njemačke novine Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Kritikama poljske vlade priključio se i šef zastupničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu Volker Kauder, javili su njemački mediji. Kauder je rekao da EU treba uvesti Poljskoj sankcije jer ona, po njegovu mišljenju, gazi osnovne europske vrijednosti. Ako dijalog s Varšavom ne bude dao rezultate, EU bi trebala uvesti gospodarske sankcije, smatra Kauder.

'Nikakav pritisak ni riječi, posebice one iz usta njemačkih političara, neće nas odvratiti s ovog puta', rekao je pristašama u nedjelju čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski. 'Mi ćemo obnoviti Poljsku. Mi ćemo provesti ovaj program reformi', zaključio je Kaczynski.

U obje zemlje se strahuje da bi napetosti mogle pokvariti diplomatske odnose na čijoj su uspostavi dvije susjedne zemlje desetljećima radile nakon završetka Drugog svjetskog rata. Waszczykowski je u ponedjeljak nazvao odnose između Poljske i Njemačke 'blagom koje treba zaštititi'. 

'Njemačka i Poljska su susjedi, partneri i prijatelji - više nego ikada u povijesti', izjavila je danas kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovornika Steffena Seiberta

Europska komisija će svoj prvi ovogodišnji sastanak u srijedu posvetiti stanju u Poljskoj nakon što je njezina nova vlada izglasala kontroverzne zakone o ustavnom sudu i javnim medijima.