nove napetosti

Washington osudio incidente na sjeveru Kosova i upozorio Prištinu

26.05.2023 u 20:53

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju akcije kosovske vlade, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken u povodu najnovijih incidenata na sjeveru Kosova, naglasivši da su kosovske vlasti poduzele nasilne mjere unatoč savjetima SAD-a i europskih partnera.

Ranije danas u tri općine na sjeveru Kosova izbili su sukobi između kosovske policije i lokalnih Srba koji su se usprotivili pokušajima novoizabranih načelnika Albanaca da uđu u općinske zgrade nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom.

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević rekao je beogradskim medijima da će vojska "braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana".

Blinken je u priopćenju ocijenio je da su aktivnosti kosovskih vlasti "snažno i nepotrebno podigle napetosti", potkopavajući napore SAD-a da pomognu u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Te će aktivnosti "imati posljedice po naše bilateralne odnose s Kosovom", naglasio je Blinken i pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija da prekine te akcije, a obje strane da se suzdrže od bilo kakvih daljih aktivnosti koje bi dodatno potakle tenzije i sukobe.

Potez kosovskih vlasti je ranije u petak osudio i EU. Sukobi su "izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina", rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Kosovska vlada izvjestila je u petak zemlje tzv. kvinte - SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju - da je odlučila preuzeti općinske objekte na sjeveru Kosova s većinski srpskim stanovništvom, ali nije dobila suglasnost za tu akciju, objavio je danas portal Albanian post iz Tirane.

  • +5
Napetosti na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vučić je na skupu svojih pristaša u Beogradu u petak rekao da su zemlje kvinte osudile akcije Prištine, ali "tek nakon što su zavšili posao"

Prema navodim prištinskih medija, u Prištini su se večeras sastali kosovski premijer Albin Kurti i zapovjednikom Kfora  Angelo Michele Ristuccia.

Desna oporba u Beogradu današnje incidente vidi kao "potpuni krah kosovske politike" predsjednika Aleksandra Vučića i vladajuće većine.