upitna djelotvornost

Washington najavio provjeru misija plavih kaciga

29.03.2017 u 22:49

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u srijedu upozorile da će predsjedanje UN-ovim Vijećem sigurnosti u travnju iskoristiti kako bi provjerile djelotvornost UN-ovih mirovnih snaga

‘Došla sam u UN kako bih pokazala Amerikancima vrijednost njihova ulaganja u tu ustanovu’, rekla je nova američka veleposlanica Nikki Haley koja će mjesec dana predsjedati Vijećem sigurnosti, u govoru u institutu Vijeće za međunarodne odnose (CFR).

Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti američko izdvajanje za UN, budući da je Washington najveći uplatitelj u tu međunarodnu organizaciju.

Vijeće sigurnosti treba u srijedu odlučiti o nastavku ili o drastičnom smanjenju UN-ovih snaga u Demokratskoj Republici Kongu (MONUSCO), najveće i najskuplje UN-ove misije s 19.000 ljudi. Dovodi se u pitanje i nazočnost plavih kaciga na Haitiju.

Nikki Haley je rekla da Washington ne želi samo ostvariti uštedu, nego ponajprije učiniti te snage djelotvornijima, s jasnim planom povlačenja. ‘U ovoj fazi zaprepašćuje što ne postoje takve temeljne procjene UN-ovih misija’, istaknula je.

Haley je opetovala da Trumpova administracija planira američki udio u ukupnom proračunu za mirovne snage koji se penje na 7,9 milijarda dolara, smanjiti s 29 na 25 posto.

‘Sjedinjene Države su savjest svijeta’, istaknula je. ‘Ne bježimo od te uloge, ali nastojat ćemo da naše sudjelovanje u UN-u cijeni i poštuje tu ulogu’.

‘Smanjit ćemo mirovne snage na Haitiju, one više nisu nužne. Smanjit ćemo (nazočnost) u Obali Bjelokosti i u Liberiji. Ali, znate što? Naporno ćemo raditi na mjestima gdje mira zapravo nema’, obećala je.