OPASNOST OD ERUPCIJE

Vulkanolog s PMF-a: Grad pored kojeg je vulkan erumpirao uopće nije trebao biti tamo!

19.12.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Profesor Dražen Balen s PMF-a u Dnevniku Nove objasnio je potencijalne opasnosti erupcije vulkana na Islandu koja je započela u ponedjeljak navečer nakon višetjednih potresa

Vulkanolog Balen kaže kako je teško predvidjeti koliko će erupcija trajati.

'Ono što će biti vjerojatno zanimljivo je kraj ili dio jednog procesa koji je počeo prije dvije stotine milijuna godina, praktički naše vremensko poimanje je nebitno za vulkane', kaže Balen, a prenosi Dnevnik.hr.

Upitan je je li neobično da se erupcija čekala mjesec dana od kada su počela učestala podrhtavanja tla na što je odgovorio da je to normalan proces. 'Prvo imate tu vrstu potresa koji ukazuje na kretanje lave u podzemlju i nakon toga u nekom razdoblju dolazi do erupcije. Razmiču se dvije ploče, izdiže se plašt, nastaju taljevine i relativno mirno se razlijeva lava', dodao je.

  • +3
Eurpcija vulkana na Islandu Izvor: EPA / Autor: ICELANDIC COAST GUARD / HANDOUT

Prema trenutnim informacijama, grad Grindavik koji je najbliži erupciji i iz kojeg je evakuirano četiri tisuće stanovnika nije izbjegao katastrofu.

'Ako dođe do erupcije, to je izuzetno ugroženo područje. Taj grad uopće nije trebao biti tamo, on se nalazi direktno na očekivanom putu lave i ako dođe do jače, neugodnije erupcije, onda će grad stradati', ispričao je Balen.

Tvrdi da Islanđani zasad ne moraju strahovati od vulkanske prašine ili otrovnih plinova. 'Preko 40 erupcija je godišnje tamo, to nije njima nikakav problem. Zasad je erupcija vrlo slaba, no ako dođe do većih erupcija postoji opasnost od piroklastičnog materijala, prašine i tad to postaje opasno', dodao je profesor.