erupcija na islandu

Lava na Islandu prijeti gradiću Grindaviku, zatvorena svjetski poznata Plava laguna

19.12.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Fascinantne snimke stižu s Islanda jer je tijekom noći erumpirao vulkan na poluotoku Reykjanes. Na fotografijama i u videozapisima vidi se spektakularna snaga prirode, a užareno kamenje izbija iz pukotine u zemlji duge oko 3,5 kilometara

Erupcija se dogodila nakon što su joj prethodili tjedni intenzivnih potresa na području poluotoka. Lava se razlila iz pukotine na površini zemlje, a duga je oko 3,5 kilometara i brzo raste. Islandski meteorološki ured upozorio je da bi obližnji grad Grindavik mogao biti ugrožen. Najjužnija točka pukotine još uvijek je tri kilometra udaljena od njega, što znači da je rizik manji.

  • +3
Erupcija vulkana na Islandu Izvor: EPA / Autor: ICELANDIC COAST GUARD / HANDOUT

Geolog Bjorn Oddson kazao je za javnu televiziju RUV da tok lave sugerira da trenutno ne može doći do grada. U nastavku možete pogledati snimku erupcije uživo.

Erupcija vulkana na Islandu Izvor: Društvene mreže / Autor: Reuters

Stanovništvo nije u opasnosti jer je evakuacija ranije provedena. Gotovo 4000 ljudi premješteno je iz ribarskog grada Grindavika na jugozapadu zemlje, piše Sky News. Proteklih godina bilo je nekoliko erupcija u nenaseljenim područjima na poluotoku, ali vjeruje se da trenutna situacija predstavlja neposrednu opasnost za grad, objavile su vlasti.

'Seizmička aktivnost, uz mjerenja s GPS uređaja, ukazuje na to da se magma kreće prema jugozapadu i da bi se erupcija mogla nastaviti u smjeru Grindavika', objavio je islandski meteorološki ured. Vidir Reynisson, čelnik islandske uprave za civilnu zaštitu i izvanredne situacije, rekao je za islandsku javnu radioteleviziju da protok magme iznosi najmanje sto kubičnih metara u sekundi, možda i više.

Erupcija vulkana na Islandu Izvor: Cropix / Autor: Cropix

'Dakle ovo bi se barem u ovom području smatralo velikom erupcijom', naznačio je. Obližnje geotermalno, svjetski poznato lječilište Blue Lagoon (Plava laguna) također je zatvoreno iz predostrožnosti. Lokalna policija priopćila je da je podigla razinu pripravnosti, a državna civilna obrana upozorila je javnost da se ne približava tom području dok osoblje hitne pomoći procjenjuje situaciju. Međutim, kako navodi N1, čini se da neke takva upozorenja previše ne zanimaju jer su zabilježene kolone automobila punih neodgovornih znatiželjnika koji žele vidjeti erupciju.

Erupcija vulkana na poluotoku Reykjanes Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Međunarodna zračna luka u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda, koja se nalazi u blizini, ostala je otvorena. Island se nalazi u stanju pripravnosti zbog erupcije vulkana još od studenog, kada je proglašeno izvanredno stanje. Poluotok Reykjanes, vulkansko i seizmičko žarište oko 30 milja jugozapadno od Reykjavika, potresale su stotine malih potresa svaki dan više od dva tjedna.