jovan radan

Vukovarka gledajući TV prepoznala svog silovatelja, novinarka Provjerenog ga je pronašla u Srbiji

09.01.2020 u 16:45

Bionic
Reading

Prije nekoliko mjeseci gledatelji su u Provjerenom svjedočili priči o mladoj ženi koja traži svog oca, nestalog 1991. za čiji je nestanak, odgovorno tvrdi, kriv Jovan Radan - tadašnji pripadnik srpske paravojne postrojbe teritorijalne obrane Vukovara

Gledajući taj prilog, sugovornica iz večerašnjeg priloga u Provjerenom prena Novoj TV prepoznala je, tvrdi, svog silovatelja – tog istog Jovana Radana. Protiv njega je prije nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenuta istraga, međutim kako se nije odazivao na pozive, DORH je istragu prekinuo.

Na pravoslavni Badnjak ekipa Provjerenog, s optužnicama protiv njega u rukama, otišla je pred kuću Jovana Radana tražeći da im kaže istinu o zločinima koje je počinio tijekom rata u Vukovaru.

"Vi ne odustajete još od mene da me zaje**vate. Hoćete da vas tužim za uznemiravanje? Još na Badnje veče ste mi došli. Ajde - biži", odbrusio im je Radan demantirajući sve optužnice.

Žrtva silovanja ni tijekom rata, a ni u godinama nakon nije htjela ispričati što joj se dogodilo jer je boravivši u jednom izbjegličkom centru nakon bijega iz Vukovara, slušala strašne osude.

"Bolje da šutim. Zašto bi netko na moju muku, na sve što sam prošla da mi još nakalemi, da me proziva da sam se je**la s četnicima. I da sam bila njima ne znam šta", prepričava sugovornica.

Međutim, DORH-u su rekli drugi koji su znali što joj se dogodilo te je pokrenuta istraga prije nekoliko godina. Još 2016. u DORH-u su ispitani svi svjedoci, uključujući i žrtvu, te prikupljeni dokazi. Jovan Radan pobjegao je u Srbiju, ignorira optužnice, negira ratne zločine, šuti kao zaliven o svojoj ulozi u ratu u Vukovaru. Nije se javljao na pozive koji su mu iz Hrvatske slani na kućnu adresu, i istragu je DORH prekinuo.