SRPSKI KANDIDAT

Vuk Jeremić juriša na mjesto Glavnog tajnika UN-a

27.09.2016 u 16:17

Bionic
Reading

Srpski kandidat za glavnog tajnika UN-a Vuk Jeremić nalazi se na drugom mjestu u ukupnom poretku poslije petog kruga glasanja. Prvi je bivši portugalski premijer Antonio Guterres, a Jeremić je na drugom mjestu prestigao ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, objavili su srpski mediji

'Ovoga puta nalazimo se na drugom mjestu. Nastavljamo kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoeuropskoj grupi, pred završnu fazu izbora u kojoj stalne članice Vijeća sigurnosti imaju mogućnost najave upotrebe veta', izjavio je Jeremić. U sljedećem krugu, u listopadu, konačno će se iskristalizirati stvarna situacija oko kandidata za glavnog tajnika UN-a jer pet stalnih članica Vijeća sigurnosti  - SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija - imaju mogućnost veta i međusobnim dogovorom odlučit će o budućem glavnom tajniku.

Ipak, uspjeh Jeremića iznenađuje, srpski mediji ga hvale, a on sam neskromno poručuje da je podigao ugled Srbije u svijetu. Na Twitteru ga je pohvalio i Dejan Jović, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i glavni analitičar bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića,   napisavši da je Jeremić napravio sjajan posao za svoju zemlju, kao i druge zemlje bivše Jugoslavije, te popravio imidž Balkana na globalnoj razini. Međutim, prema nekim informacijama, Jeremić će teško postati glavni tajnik UN-a jer će na njegov izbor, kako se očekuje, SAD staviti veto jer Washington nije zaboravio njegovo protivljenje nezavisnosti Kosova, kao i percepciju da je iskoristio mandat na čelu Glavne skupštine UN-a za platformu za nacionalističku retoriku.

Podsjetimo, Jeremić je i u Hrvatskoj na prilično lošem glasu upravo zbog svog angažmana kao predsjednika Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, kada je zbog oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču organizirao javnu raspravu kojom je pokušao opravdati srpsku ulogu u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. O tome koliko je rasprava bila objektivna, govori činjenica da je udruzi Majke Srebrenice bio zabranjen pristup. Također, prilikom prezentacije Srbije u UN-u, pustio je 'Marš na Drinu', što je izazvalo negodovanje žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji. Iako je tada u UN-u najavljena kao pjesma mira, žrtve je se sjećaju kao pjesme koju su puštale srpske snage kada su zauzimale Vukovar. Slično je bilo i prilikom srpskih osvajačkih pohoda po Bosni i Hercegovini. Hrvatska kandidatkinja Vesna Pusić loše je prošla u prvom krugu glasovanja te je kasnije odustala od borbe za čelno mjesto na East Riveru.