OTVORENO PISMO

Jeremić: 'Maršom na Drinu' promicao sam mir!

18.01.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić uputio je otvoreno pismo povodom 'skandaloznih tvrdnji' u vezi s pjesmom 'Marš na Drinu' izvedenom u UN-u. Jeremić ističe kako su 'maliciozna tumačenja pjesme koja je izvedena na bis 'Marš na Drinu' kako je navodno zloupotrijebljena u vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije', javlja b92.net

Jeremić piše UN-u kako je sporni koncert, koji je organizirao ne bi li proslavio srpsku Novu godinu, bio nezaboravan, a nakon toga uslijedili su napadi na njega zbog izvođenja 'Marša na Drinu' te 'skandalozne i maliciozne tvrdnje o pjesmi 'Marš na Drinu", koje predstavljaju 'žalosne pokušaje da se izvrne značenje muzičkog dara koji smo ponudili svijetu prošlog ponedjeljka i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod'.

'Napisana prije jednog stoljeća, 'Marš na Drinu' je pjesma koja zauzima središnje mjesto u našem sjećanju na obranu od agresora u Prvom svjetskom ratu, tijekom kojega je Srbija izgubila trećinu svog muškog stanovništva u brojnim bitkama u kojima smo se borili na strani saveznika', piše Vuk Jeremić

Dodao je i da je izuzetno ponosan na 'Marš na Drinu' i podsjeća da su tu pjesmu u proteklim desetljećima izvodili nebrojeno puta, ne samo na Balkanu, već i širom svijeta, poznati umjetnici poput Cliffa Richardsa.

Pozitivan dojam koji je ostavila na probranu međunarodnu publiku na koncertu u ponedjeljak samo je još jedno svjedočanstvo veličine ovog umjetničkog djela. Odlučili smo podijeliti ovu pjesmu s cijelim svijetom, uz jasnu propratnu poruku mira upućenu sadašnjim i budućim generacijama', navodi Jeremić u otvorenom pismu.

Na kraju je 'Marš na Drinu usporedio sa Straussovim 'Maršom Radecki' te najavio da će nastaviti s 'ovakvim iskrenim naporima za postizanje istinskog pomirenja'.

Marš na Drinu, pad Vukovara