POLEMIKA SE NASTAVLJA

Glifosat proglašen nekancerogenim, Škrlec i dalje traži njegovu zabranu

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 15.03.2017 15:20
  • Objavljeno 15.03.2017 u 15:20
Davor Škrlec

Davor Škrlec

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marc DOSSMANN

Europska agencija za kemikalije (ECHA) proglasila je u srijedu glifosat nekancerogenim, čime je dodatno potvrdila prethodno izneseno mišljenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Doneseni stavovi u suprotnosti su s procjenom Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi kako je glifosat 'vjerojatno kancerogen' za ljude. Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, smatra kako današnja odluka ECHA-e ukazuje na potrebu za većom transparentnošću studija na temelju kojih se odlučuje o sigurnosti glifosata.

Škrlec upozorava da će se polemika o sigurnosti glifosata nastaviti, a građani će i dalje imati razumljive nedoumice, sve dok se studije ne učine javno dostupnima. Podsjeća da Zeleni u Europskom parlamentu već duže vrijeme provode kampanju protiv glifosata zato što on 'predstavlja niz prijetnji ljudskom zdravlju, biljkama i životinjama'.

'Današnja odluka Europske agencije za kemikalije (ECHA) došla je tek nakon godinu dana kada smo podnijeli zahtjev za pristupom svim studijama na temelju kojih se odlučuje o tokstičnosti glifosata, kako bismo sve te studije iza kojih stoji agroindustrija učinili javno dostupnima i otvorenima za nezavisnu znastvenu kritiku. Za sada smo dobili samo djelomične odgovore s necjelovitim studijama. Opet je prisutno oprečno mišljenje jedne agencije EU-a od mišljenja Međunarodne agencije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije', ističe Škrlec.

Dodaje da danas, kada postoji već toliko raspoloživih alternativa glifosatu, nema nikakvog smisla riskirati naše zdravlje njegovom daljnjom upotrebom. 'Nastavit ćemo stoga zagovarati njegovu zabranu i primjenu alternativa što je u konačnici svakako bolji izbor za građane, životinje i okoliš', zaključuje Škrlec.

Iz Škrlecovog ureda podsjećaju da je početkom veljače započelo prikupljanje potpisa europske građanske inicijative koja od Europske komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj EU.

Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!