PRAVOSLAVNI USKRS U VRIJEME KORONE

Vučić uveo policijski sat pa kleknuo pred patrijarha, Gruziju čekaju liturgije u kabrioletima, a rumunjski predsjednik vapi: Nakon Uskrsa imat ćemo pogrebe!

17.04.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Milijuni pravoslavnih vjernika širom istočne Europe i Balkana koji ovog vikenda proslavljaju Uskrs po julijanskom kalendaru pozvani su da se drže podalje crkvi i tradicionalnih velikih skupova koji se održavaju povodom najvećeg kršćanskog blagdana, no pojedini svećenici zanemaruju epidemiološke preporuke. Iako predsjednici i premijeri država s pravoslavnom većinom poručuju vjernicima da se zbog opasnosti od zaraze koronavirusom odreknu pojedinih uskršnjih običaja, postoji opravdana bojazan da bi značajan broj njih mogao zanemariti smjernice u zemljama u kojima Pravoslavna crkva još uvijek ima veći utjecaj i autoritet od državnih dužnosnika

Jedan od ponajboljih primjera nesuglasja među svjetovnim i duhovnim poglavarima je Rumunjska, u kojoj tamošnji predsjednik Klaus Iohannis već danima upozorava sunarodnjake da ne napuštaju svoje domove radi odlaska na uskršnju liturgiju.

Iohannisova upozorenja nisu pala na plodno tlo među dijelom vjernika, ali ni najvišim državnim dužnosnicima, među kojima je i rumunjski ministar unutarnjih poslova Marcel Vela. Prvi čovjek rumunjske policije je naime s patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom dogovorio da će svećenici, volonteri i policajci dijeliti vjernicima posvećeni kruh i nositi 'sveti plamen', s kojeg će vjernici moći preuzimati vatru kako bi zapalili svijeće.

Nakon što je ministrov potez zgranuo epidemiologe rumunjska vlada otkazala je sudjelovanje policajaca u vjerskim običajima, ali i nadalje inzistira na tome da se dio uskršnjih svetkovina ipak održi. Vrh Rumunjske pravoslavne crkve i državni vrh su na koncu pronašli kompromis i dogovorili da će u uskršnjoj procesiji prenošenja plamena sudjelovati isključivo svećenici i volonteri, ali uz obavezne zaštitne mjere.

  • +16
Pripreme za Uskrs u pravoslavnom svijetu Izvor: EPA / Autor: VASSIL DONEV

Najstarije pravoslavno svetište u izolaciji

Dio rumunjskih svećenika poslušao je savjete epidemiologa i poručio vjernicima da ostanu kod kuće, ali postovi na društvenim mrežama i izvješća lokalnih medija sugeriraju da će pojedine crkve na Uskrs biti otvorene za vjernike. Dio svećenika je i otvoreno pozvao vjernike da u nedjelju sudjeluju u liturgiji. Stoga je predsjednik Iohannis ponovio poziv vjernicima da ostanu u svojim domovima, upozorivši sugrađane da bi se u protivnom nakon Uskrsa mogli zaredati pogrebi.

Identično zanemarivanje preporuka epidemiologa zabilježeno je i među svećenicima Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, jedne od tri pravoslavne crkve u toj zemlji koja ima autonomiju u sklopu Ruske pravoslavne crkve. Nakon što je koronavirusom zaraženo desetak svećenika manastirskog kompleksa Kijevo-pečerska lavra, koje se smatra najstarijim pravoslavnim svetištem istočnih Slavena, sva bogoslužja su otkazana.

Ruska pravoslavna crkva u početku nije bila voljna zatvarati crkve za Uskrs, ali je većina svećenika poslušala patrijarha Kirila da se ljudi za vrijeme pandemije mole kod kuće. Dio ruskih svećenika poručio je da neće slijediti taj primjer, navodeći da se u 'crkvi ne treba bojati smrti'.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik po pitanju slavljenja Uskrsa u doba pandemije posavjetovao se sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Njih dvojica su u Beogradu usuglasila mjere prema kojima su u Republici Srpskoj i Srbiji produžene izvanredne mjere policijskog sata i zabrane okupljanja. 'Molimo sve vjernike da razumiju to. Bez oklijevanja moramo zabraniti kretanje i okupljanje, iako to ne želimo učiniti', poručili su Vučić i Dodik.

Vučić na koljenima moli patrijarha

Vučić je naglasio da će još jednom 'na koljenima moliti' patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja kako bi donio odluku da se liturgije održe bez nazočnosti vjernika, kojima je predložio da uskršnju liturgiju prate putem izravnog televizijskog prijenosa. Uz to, naglasio je da svećenike koji se ogluše o epidemiološke preporuke neće uhititi i kazneno progoniti. Dodik je pak poručio svećenicima i vjernicima da slijede primjer Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori jer je odlučila da se liturgije služe bez vjernika. Iste korake poduzela je i Crnogorska pravoslavna crkva, čiji je mitropolit Mihailo pozvao vjernike da uskršnje blagdane provedu u kućama i tako pokažu odgovornost 'prema sebi, svojim najmilijima, društvu i državi Crnoj Gori'.

Crnogorska policija je, podsjetimo, prošle nedjelje na informativni razgovor privela mitropolita Amfilohija, čelnika SPC-a u Crnoj Gori, zbog kršenja zabrane okupljanja. Valja podsjetiti i da je ta vjerska institucija u sporu s crnogorskim vlastima zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se regulira vlasništvo nad vjerskim objektima, a prosrpska oporba je Amfilohijevo privođenje prozvala protuustavnim, nemoralnim i neljudskim činom. Inače, SPC je najveća vjerska skupina u Crnoj Gori i smatra se alatom Srbije za utjecaj na tu državu.

I većinski pravoslavna Sjeverna Makedonija uvela je policijski sat za vikend i izričito brani ljudima okupljanje za Uskrs. Zabrana izlaska u Sjevernoj Makedoniji započela je u četvrtak navečer i trajat će do utorka ujutro. Koliko je situacija u toj državi ozbiljna, ponajviše govori podatak da je koronavirusom zaražen niz lokalnih čelnika, poput gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog. On je prošlog tjedna sudjelovao u kriznom sastanku sjevernomakedonske vlade, nakon čega su premijer Oliver Spasovski, ministar zdravstva Venko Filipče i ministar obrazovanja Arber Ademi završili u samoizolaciji.

Liturgija u kabrioletima

Bugarska pravoslavna crkva odlučila je da crkve za Uskrs budu dostupne vjernicima, ali svećenici neće davati blagoslovljene vrbove grane, što je tamošnji uskršnji običaj, a obavezali su se da će redovito obavljati dezinfekciju.

Sinod Grčke pravoslavne crkve odlučio je da se praznovanje Uskrsa prebaci za kraj svibnja, kada bi crkve mogle ponovno biti otvorene. Sinod je pozvao vjernike da se striktno pridržavaju uputa epidemiologa i da ne slušaju one koji ih pozivaju da se ogluše na njih, ističući da to u 'današnje vrijeme nije opravdano ni u ime kršćanske vjere'.

U Libanonu su zatvorene sve crkve i hramovi, a pravoslavni kršćani neće moći nazočiti bogoslužjima koja će se prenositi putem televizije ili društvenih mreža. Gruzijske vlasti donijele su dvojbenu odluku prema kojoj se zabrana korištenja javnog prijevoza neće odnositi na kler koji će za tu priliku iz prilagođenih kabrioleta blagosiljati vjernike na ulicama.