dodatni napor

Vučić: Srbija u Berlinu nije imala partnera, nastavak 1. srpnja u Parizu

30.04.2019 u 12:28

Bionic
Reading

Sastanak vođa zapadnog Balkana u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom prošao je bez očekivanih pomaka glede nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a razgovori u užem formatu bit će nastavljeni u Parizu 1. ili 2. srpnja, izjavio je za srbijanske medije predsjednik Aleksandar Vučić istaknuvši kako će trebati uložiti puno dodatnog napora da bi se došlo do rješenja

"Nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredovanje Europske unije, Njemačke i Francuske, kako bismo došli do rješenja za nastavak dijaloga", rekao je srbijanski predsjednik ocijenivši kako Srbija u Berlinu "nije imala partnera" te da je odnos snaga bio 9:1 i da je srbijansko izaslanstvo bilo usamljeno sa svojim stajalištem glede priznanja Kosova.

"Moramo raditi mnogo napornije da bismo našli rješenje", rekao je Vučić u izjavi koju je izravno prenosila beogradska komercijalna TV Pink.

"Borili smo se na civiliziran način i naš posao je da se brinemo i borimo za naše interese i našu zemlju i mi smo to uradili na najbolji način", rekao je Vučić, istaknuvši kako ne misli da je "bilo šta propalo" te da je svakako bolje kad se razgovara nego kad razgovora nema.

Po njegovim riječima, predstavnici Prištine tvrdili su kako Srbija mora priznati Kosovo te da ne može biti autonomije za kosovske Srbe, niti izvršnih ovlasti za Zajednicu srpskih općina na Kosovu, na koju se Priština obvezala Briselskim sporazumom iz travnja 2013.

Odvojeni razgovori srbijanskog izaslanstva s Merkel i Macronom

On je ocijenio i da su predstavnici Hrvatske i Slovenije na summitu "bili korektni", te da im se ništa ne može zamjeriti.

Vučić je naglasio kako ne može reći "nijednu ružnu riječ" o nastupima premijera Slovenije Marjana Šareca i Hrvatske Andreja Plenkovića, ali da Srbiji svakako ne odgovora odnos 9:1 za neovisno Kosovo, kakav je bio na berlinskom skupu.

"Osim minimalnog neslaganja, ne bismo imali šta zamjeriti ni predstavnicima Crne Gore i (Milu) Ðukanoviću. Bio je korektan, imajući u vidu da je i Crna Gora priznala Kosovo", ocijenio je Vučić.

On je istodobno izbjegao odgovoriti o čemu je srbijansko izaslanstvo odvojeno razgovaralo s Macronom i Mekel kao organizatorima i domaćinima skupa, kazavši da "nije fer" o tome javno govoriti.

Vučić je ocijenio da je angažman Angele Merkel i Emmanuela Macrona "veoma važan" jer pokazuje njihovu opredijeljenost i posvećenost očuvanju mira na Zapadnom Balkanu, "jer time čuvaju i mir u Europi".

"Nastavit ćemo raditi. Mislim da su oni (Macron i Merkel) dobro razumjeli koliko je teška situacija na zapadnom Balkanu i koliko je truda potrebno uložiti da bi se problemi riješili", ocijenio je Vučić.

Thaci: Neće biti razmjene teritorija

Beogradski elektronički mediji prenijeli su i izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thacija da je sastanak u Berlinu "veoma težak", a poglavito suočavanje izaslanstava Kosova i Srbije.

"Neće biti razmjene teritorija, a radit ću na pripajanju Preševske doline (većinski naseljene Albancima na jugu Srbije) Kosovu", rekao je Thaci novinarima.

Thaci je ocijenio da je podjela Kosova "mrtva ideja, kao što je mrtva ideja i Zajednica srpskih općina s izvršnim nadležnostima".

Vjerujem da postoji mogućnost da se sporazum sa Srbijom postigne ove godine, ali samo uz odlučnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, ocijenio je Thaci u izjavi koju su prenijeli beogradski elektronički mediji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su u ponedjeljak u Berlinu, uoči susreta na vrhu zemalja zapadnog Balkana i Europske unije, kako Njemačka i Francuska stoje iz europske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

„Mi smo sazvali ovaj sastanak danas jer se osjećamo obveznim održati europsku perspektivu zemalja u regiji“, rekla je Merkel, ocijenivši da sastanak u Berlinu služi i tome kako bi se ispitale situacije u pojedinim zemljama, te kako bi se iskristalizirali problemi koji moraju biti riješeni.

Ona je rješenje zastoja pregovora između Srbije i Kosova izdvojila kao problem o kojem će najviše biti riječi, a summit u Berlinu ocijenila važnim kako bi se spriječilo "da problemi postanu još složeniji".

"Tu ne smije biti sporazuma na teret drugih i zato smo ovdje danas u ovom sastavu“, rekla je Merkel, naglasivši kako se radi o zajedničkoj njemačko-francuskoj inicijativi.