RAZGOVOR ZA KRIK

Vučić o korupciji i vezama s mafijašima

14.04.2016 u 11:52

Bionic
Reading

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK odgovarao je na pitanja o nekretninama svoje obitelji, ali i o ranijim istraživačkim pričama KRIK-a o Siniši Malom i Zlatiboru Lončaru. Pitali su ga i u kakvim je odnosima s kontroverznim poduzetnicima Zvonkom Veselinovićem i Stankom Subotićem te s Vladimirom Popovićem. Komentirao je predaju Darka Šarića, uhićenje Dragoslava Kosmajca i negirao da se u Srbiji prate novinari

Vučić je potvrdio da je Siniša Mali kao direktor dvije offshore tvrtke kupio 24 stana na bugarskom primorju, ali nije odgovorio na pitanje tko stoji iza njih. Ponovio je da Mali u vrijeme kada je bio njegov savjetnik nije bio direktor tvrtki i da je tada njegov potpis na dokumentima bio krivotvoren. 'Ovo vam potpuno jasno kažem – da je to radio s mjesta mog savjetnika, ne bi bio gradonačelnik', kazao je Vučić, prenose vijesti.me

Upitan o otkriću KRIK-a da je Mali ilegalno prisvojio 10 hektara državne zemlje, objasnio je da nije pročitao taj tekst i da će to uraditi nakon intervjua. Premijer Srbije je rekao da mu je najteže pala KRIK-ova priča o Zlatiboru Lonačaru. KRIK je otkrio da je Lonačar kupio stan od zemunskog klana deset dana nakon smrti crnogorskog kriminalca za čije ubojstvo su ga kasnije optuživali svjedoci suradnici sa suđenja ovoj mafijaškoj grupi.

'Od svih vaših priča i pitanja koja ste postavljali, za mene je to pitanje bilo uvjerljivo najteže', rekao je Vučić. 'Time sam se bavio koliko sam mogao. Osim priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mjesta. Ali ja imam povjerenje da nije tako, što ne garantira da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu.' Upitan je li razgovarao s Lonačarom o tome otkud da je kupio stan baš od zemunaca, rekao je da jest, ali da ne može iznositi detalje: 'Ne bih govorio o našem privatnom razgovoru.'

Dokumentacija iz istrage koja je vođena protiv Lončara, a koju su novinari KRIK-a zatražili od MUP-a, po Vučićevim riječima može postati javna. 'Ako je u skladu sa zakonom. Neće biti političkih smetnji da to dobijete', rekao je Vučić. Novinari KRIK-a pitali su Vučića i da objasni svoje odnose s kontroverznim biznismenima Stankom Subotićem i Zvonkom Veselinovićem koji su nedavno oslobođeni nakon problematičnih sudskih postupaka.

Premijer Srbije odgovorio je da Subotić nije financijer Srpske napredne stranke (SNS): 'Nikada, nijedan jedini dinar.' Tvrdi i da se nikada nije sreo s njim – jednom su u isto vrijeme boravili u hotelu Ritz u Parizu, ali nisu bili u istom društvu. 'Nemamo apsolutno nikakav kontakt', rekao je Vučić. Rekao je i da Subotićev prijatelj Vladimir Popović nije njegov savjetnik, ali da ga je par puta samoinicijativno posavjetovao. 'Pozove i kaže: Ej, ovdje obrati pažnju na ovo. U sferi medijskih savjeta, ništa više. I ja sam mu u to vrijeme na tome bio zahvalan.'

Kontroverznog poduzetnika s Kosova Zvonka Veselinovića premijer Srbije je, kako kaže, podržavao dok nije bio na vlasti, i to samo u vrijeme dok su postojali problemi na graničnom prijelazu 'Jarinje' s Kosovom. 'Ja sam mu pružao političku podršku tada dok sam bio u opoziciji. Podrška se tiče barikada, ne biznisa', rekao je Vučić. 'Zvonka Veselinovića vidio sam jedanput u životu. Vidio sam ga na Kosovu, to je bilo 2009. Čuo sam i da je jednom u Ledinama na Novom Beogradu bio na nekoj velikoj svadbi na kojoj sam bio i ja. Ali ga nisam vidio'.

Premijer Srbije je istaknuo je da je Veselinović razvio biznis još za vrijeme vlasti Demokratske stranke. Rekao je da Veselinović ne financira niti ima danas podršku SNS-a. Nije isključio mogućnost da netko iz njegova okruženja surađuje s Veselinovićem.

Prilikom predaje narko bosa Darka Šarića u ožujku 2014., postojala su, po Vučićevim riječima, dva paralelna procesa – jedan koji je vodila policija i drugi koji je vodila Sigurnosno-informativna agencija (BIA).
'Ja sam dobivao oprečne informacije od njih. Onda sam uzeo i u jednom trenutku sam napravio mješoviti tim koji je imao apsolutnu nadležnost, bio je samo jedan policajac i četiri čovjeka iz BIA-e. Oni su pregovarali i oni su to obavili', rekao je Vučić i dodao da o detaljima predaje ne može govoriti jer se obavezao da će ih čuvati kao tajnu. Demantirao je da se sa Šarićem pregovaralo o visini zatvorske kazne.
Vučić je rekao da policijska akcija protiv Dragoslava Kosmajca nije uspjela jer nije bilo dovoljno dokaza i zato što su pojedinci koji su sudjelovali u njoj 'radili s Kosmajcem'.

'Na kraju je pronađena utaja poreza. Je li to dovoljno – nije', rekao je Vučić. 'Moguće ja da nije trebalo da na takav način to izgovorim (najavio uhićenje Kosmajca na konferenciji za novinare), ali to ne bi promijenilo ništa, imao je ozbiljnije izvore nego što je televizija.' Na pitanje da javnosti objasni kako je moguće da je Informer imao uvid u internu prepisku novinara KRIK-a, Vučić je rekao da ne zna.
'Ja to ne mogu znati, ali to nije moj list. To je privatni list i nemojte ih etiketirati kao 'moj' zato što vam se ne sviđa što pišu', rekao je i dodao da je uvjeren da urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića nitko ne prati kao novinara.

'Sam ću provjeriti. To bi bilo veoma loše za našu zemlju. Ne doživljavam vas kao državnog neprijatelja. Ja vama želim uspješan rad. Mislim da uvijek u razgovoru mogu odgovoriti vam na svako pitanje, iako imali samo neugodna pitanja. Za razliku od drugih, ja nisam pobjegao.' KRIK je premijera ispitao o njegovoj garsonijeri i nekretninama njegove obitelji. Istraživanjem je utvrđeno da je premijer vlasnik jednog stana, ali da njegova obitelj ima još šest nekretnina koje sve zajedno imaju 786 metara kvadratnih i vrijede preko milijun i sto tisuća eura.