LOŠE OZRAČJE

Vučić ne isključuje izvanredne izbore u Srbiji

14.12.2013 u 08:31

Bionic
Reading

Srbijanski potpredsjednik vlade i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost izvanrednih izbora u Srbiji ukoliko se u društvu nastavi stvarati loše ozračje koje, kako tvrdi, kreiraju kriminalno-tajkunske grupe i nezadovoljne političke stranke

Vučić je u intervjuu za subotnje izdanje beogradskog lista 'Danas' istaknuo kako vlada dobro funkcionira i da s premijerom Ivicom Dačićem dobro surađuje, ali da unatoč tome ipak može doći do izbora.

'Nadam se da ih neće biti, ali ne bih isključio tu mogućnost. Mislim da vlada Srbije dobro funkcionira, ali ono što je teško podnijeti jeste loše ozračje u društvu koje stvaraju različite kriminalno-tajkunske grupe i nezadovoljne političke stranke. Ako se takvo stanje nastavi, bolje je da idemo na izbore', rekao je Vučić.

Istodobno, on je osporio legitimitet aktualnoj vlasti u Vojvodini, gdje se njegova Srpska napredna stranka nalazi u oporbi, dok je na čelu vojvođanske vlade potpredsjednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić.

'Problem vlasti u Vojvodini je apsolutno nepostojanje legitimiteta. Svuda su izgubili povjerenje i podršku naroda i ne znam kako netko pod svaku cijenu čuva vlast, a vidi da ga narod neće. Sramota je bez ikakvog legitimiteta vladati Vojvodinom', rekao je Vučić, ustvrdivši kako nitko neće silom rušiti vlast.

'Ali, ako oni misle da mogu tako vladati, to je katastrofalna pogreška za njih jer sami sebe urušavaju, ali i Vojvodinu dovode u još teži položaj', rekao je vođa naprednjaka i potpredsjednik vlade Srbije.

Komentirajući kritike oporbe i tvrdnje da je bruxelleski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jedino dostignuće aktualne vlasti Srbije, Vučić je istaknuo nekoliko poteza koji su učinjeni tijekom mandata vlade.

'Pokrenuli smo žestoku borbu protiv korupcije i institucionalizirali je donošenjem zakona. Prvi put smo popravili svoj položaj na listi zemalja koje se bore protiv korupcije. Prvi put u trećem tromjesečju imamo rast industrijske proizvodnje od 3,2 posto, pokrivenost uvoza izvozom od 72 posto, a pred nama je donošenje zakona kojima ćemo smanjiti birokratske procedure, donošenje zakona o privatizaciji, zakona o radu...', pobrojao je srbijanski vicepremijer.

Također je najavio smjene nekoliko desetaka dužnosnika iz Srpske napredne stranke, istaknuvši kako će neki od njih biti smijenjeni zbog bahatosti, a neki zbog nedovoljnog angažiranja, ali je isključio mogućnost nastajanja nezadovoljstva ili rascijepa među naprednjacima zbog smjena.

'Ne očekujem ništa od toga. Stranka je živi organizam u koji ljudi dolaze i iz kojeg odlaze. Danas SNS ima oko 400.000 članova, realno koliko i sve druge stranke zajedno. To je ogromna snaga u Srbiji', istaknuo je Vučić.