na velikoj ogrlici

Vučić odlikovao Orbana: Nismo imali većeg prijatelja od Sibinjanina Janka; Orban: Nadam se da ovo ne znači otkaz

16.09.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je odlikovao mađarskog premijera Viktora Orbana. Vučić je dodijelio Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju te jačanju miroljubive suradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje

Riječ je o najvišem priznanju koje dodjeljuje predsjednik Srbije.

'S velikim ponosom zaključujem da ovaj orden dodjeljujem velikom prijatelju Srbije. Zahvaljujem predsjedniku Mađarske na doprinosu u razvoju bilateralne suradnje dvije zemlje', rekao je Vučić, a prenio B92.

Vučić je zahvalio Orbanu na tome što je u ova teška vremena, kada svi gledaju samo sebe, smogao snage da osigura bolju i topliju budućnost za njihove građane.

'Znamo da biste i bez njega radili na dobrobiti interesa naše zemlje. Nadamo se da će ovaj orden uvijek biti i podsjetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje. Nismo imali većeg prijatelja od Sibinjanina Janka', kazao je Vučić.

Orban je rekao da mu je čast što je imao priliku preuzeti ovaj orden i dodao da se rijetko daje odlikovanje ljudima koji su još u službi, a onda se našalio da to ne shvaća na način kao da će dobiti otkaz, već kao podršku.

'Mađari vole dati titule svojim vodećim rukovoditeljima', naveo je Orban i rekao da u njegovoj zemlji postoji titula 'najveći Mađar'.

Orban je zahvalio Vučiću i na odlikovanju i na tome što je prijatelj njegovoj zemlji.

'Prijateljstvo je okrnjeno samo kada je riječ o vaterpolu, tu se moramo boriti jedni protiv drugih. Povijest nas itekako podsjeća na zajedničku misiju, a to je da zajednički obranimo južna vrata Europe. To je s jedne strane i misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Povijest, geografija, višestoljetno prijateljstvo nas vezuju, a zahvalan sam i vama i srpskom narodu što smatrate da sam dostojan dobiti odlikovanje Republike Srbije', izjavio je Orban.