nestanak novca u virovitici

Vucelić: Financijskim malverzacijama ne bi se smjele baviti interne istrage već državna revizija

03.07.2019 u 23:15

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić rekao je u srijedu, uoči izvanredne sjednice virovitičkog Gradskog vijeća o davanju većih oblasti gradonačelniku Ivici Kirinu vezano za internu istragu o nestanku 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna - kako se financijskim malverzacijama ne bi smjele baviti interne istrage već isključivo državne revizije

„Živi zid je prije dva tjedna podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Kirina zbog pronevjere i zlouporabe položaja i ovlasti jer ne vjerujemo u službenu verziju da je za izvlačenje 17 milijuna kuna kriv samo pročelnik koji je navodno izvršio samoubojstvo. Internom istragom gospodin Kirin državne institucije pokušava usmjeriti na krivi put.

Financijske malverzacije s jedne strane i sumnjiva smrt pročelnika za financije nad čijim tijelom nije izvršena obdukcija bude sumnju da su se ovdje dogodile kriminalne radnje“, izjavio je Vucelić na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako će Živi zid ustrajati da se 'otkrije istina u ovoj priči', kao što su radili u slučajevima Agrokora, Imunološkog instituta i Uljanika.

„Ako treba nalazit ćemo se ovdje svaki tjedan sve dok ovo ne bude privedeno kraju“, rekao je Vucelić. 

 Gradsko vijeće Virovitice na izvanrednoj je sjednici u srijedu navečer izglasalo povećanje ovlasti gradonačelnika Ivice Kirina u vezi s internom istragom o nestanku najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

 Za odluku je glasalo 11 vijećnika vladajuće koalicije HDZ/HSP AS, a protiv je bilo sedam oporbenih vijećnika SDP-a, HSPD-a i Mosta.

 Riječ je o manjku novca u virovitičkom gradskom proračunu za što je gradonačelnik Kirin kazneno prijavio pročelnika za financije Sinišu Palma (37). Njegovo beživotno tijelo početkom lipnja pronađeno poslije dvodnevene potrage u šumi pokraj Drave nedaleko od Virovitice. Zaključeno je da je riječ o samoubojstvu. Iz Grada je tada priopćeno da su “slučaj preuzela nadležna tijela te da se u međuvremenu, otkrilo kako je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju", pa se može  vjerovati da je "pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”.

 Današnjom odlukom se gradonačelnik zadužuje da poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi tvrtke za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanje financijskog stanja i poslovanja.