148 UGOVORA

Vrtićima ugovori za poboljšanje materijalnih uvjeta: Evo što sve obuhvaćaju

22.03.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Središnji ured za demografiju i mlade uručio je u petak 148 ugovora u vrijednosti od 3,3 milijuna eura za projekte poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u ovoj godini, kojima će se financirati opremanje igrališta dječjih vrtića, uređenje vanjskih terena i okoliša

'Ovo je jedan od naših poziva koji je usmjeren prema lokalnim samoupravama te je poziv kojeg kontinuirano provodimo zadnje četiri godine i svake godine ulažemo nova sredstva u ovaj program', rekla je na dodjeli ugovora državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Državni ured je svojim pozivima u protekle četiri godine izdvojio 12 milijuna eura te je sufinancirao 500 ugovora kojima se poboljšavaju materijalni uvjeti u vrtićima.

'To nam je bitno jer smatramo da je bitno ulagati u dječje vrtiće bilo kroz različite programe, državni proračun i Nacionalni plan otpornosti i oporavka, ali i kroz druge europske fondove. Ovaj poziv služi da bi se nadogradila već postojeća ulaganja', istaknula je Josić naglasivši važnost tog tipa ulaganja kako bi se omogućio kvalitetan razvoj i rast djeci u predškolskom odgoju.

Josić je pojasnila da su ugovori dodjeljivani na temelju različitih kriterija među kojima su razvijenost lokalne samouprave te određenih demografskih kriterija, kao što su broj i starost stanovnika i broj mlađe populacije. Ovim se ugovorima pomaže i roditeljima, objasnila je, s obzirom na to da je veliki broj roditelja zaposlen te želi ostati na tržištu rada, a kroz ovaj tip ulaganja olakšava im se odgoj djece.

'Naglasila bih da je ulaganje u svaki vid obrazovanja ono što našu zajednicu oplemenjuje. Upravo kroz partnerski odnos s lokalnim i regionalnim samoupravama možemo doći do revitalizacije demografske slike u Hrvatskoj, kvalitetnijeg i sigurnijeg život svakog našeg stanovnika kao i priuštivosti svih usluga našim građanima', zaključila je.