sjeverni jadran

Vrlo snažan grmljavinski sustav s obilježjima superćelije, satelit zabilježio zanimljivu pojavu

25.08.2018 u 16:40

Bionic
Reading

Vrlo snažan grmljavinski sustav s obilježjima superćelije razvio se jutros na moru sjevernog Jadrana, a na satelitskoj snimci se pritom mogla primijetiti zanimljiva pojava

Riječ je o dijelu oblaka koji se uzdignuo iznad nakovnja, odnosno probio je granicu troposfere i ušao u donju stratosferu, javlja Istramet.

Zbog snažnih uzlaznih strujanja, oblak je probio granicu temperaturne ravnoteže u kojoj je zrak koji se uzdiže već poprimio obilježja okolnog zraka.

Kada vrh oblaka dostigne granicu ravnoteže on prestaje rasti i širi se u svim smjerovima, odnosno oblačni sustav ponaša se kao da je udario u strop. Tada i nastaje specifičan oblik kumulonimbusa.

  • +30
Oborinsko nevrijeme zahvatilo jug Istre Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Pojava 'overshooting top-a', odnosno ulazak oblaka u donju stratosferu upućuje na vrlo jak olujni sustav koji može donijeti opasne meteorološke pojave, uključujući iznimno krupnu tuču, tornado i pijavice te silovit downburst.

Jutrošnji kumulonimbus prekrio je cijelu Istru, od čega je glavnina nakovnja bila iznad juga Istre gdje nije bilo oborina.

Glavnina sustava pogodila je Umaštinu gdje je pala obilna kiša. Automatske meteorološke postaje u Umagu zabilježile su do 44 mm kiše, a istu količinu izmjerila je i postaja u Dajli.

Na aerodrom Portorož palo je još i više kiše, čak 52 mm.

Izražen kišni val zahvatio je i Poreč uz prolazno jak vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najjača tramontana zabilježena je u Dajli gdje je udar vjetra iznosio čak 87 km/h!