privežite brodice, pazite na turiste

U Hrvatsku pristiže dugo najavljivana fronta: Upaljen alarm za cijelu zemlju, izdano niz upozorenja

25.08.2018 u 07:22

Bionic
Reading

Dugo najavljivana drastična promjena vremena tijekom subote će zahvatiti najprije zapadne krajeve potom i cijelu Hrvatsku. Očekuju se jaka grmljavinska nevremena, za cijelu zemlju je upaljen meteoalarm. Upozorenje je izdano i za nautičare, a oglasio se i istarski Stožer civilne zaštite. U nedjelju će temperatura zraka pasti za deset stupnjeva, a u ponedjeljak ujutro najniža će iznositi tek 10 °C

U Hrvatskoj će tijekom subote nastupiti postupno naoblačenje sa sjeverozapada, mjestimice uz kišu i grmljavinske pljuskove. Oborine će biti najprije na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, a poslijepodne i osobito navečer i drugdje.

Moguće je grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša, uglavnom u zapadnim predjelima. Najviše sunčanog vremena bit će u Dalmaciji. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 30, a u Slavoniji i osobito u Dalmaciji do 33 °C.

U nedjelju će biti promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Obilnija oborina te grmljavinsko nevrijeme izglednije je na Jadranu.

U unutrašnjosti će puhati umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako jugo, već u noći na sjevernom Jadranu u okretanju na jaku, podno Velebita i olujnu buru.

Trodnevna prognoza za veće gradove Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bit će osjetno svježije. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 16, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 17 i 22 na kopnu te od 22 do 27 na obali i otocima.

Upaljen meteoalarm

Državni hidrometeorološki zavod za subotu je za cijelu zemlju upalio žuti alarm zbog grmljavinskih nevremena i kiše. Za Istru i Kvarner upaljen je narančasti meteoalarm. Meteoalarm je upaljen i za nedjelju, u cijeloj zemlji žuti, osim u Istri, Kvarneru, splitskoj i kninskoj regiji gdje je stupanj opasnosti viši.

  • +10
Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo šire splitsko područje Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Upozorenje istarskog stožera civilne zaštite

Zbog pogoršanja vremena oglasio se Stožer civilne zaštite Istarske županije.

'Zatvorite sve otvore na stambenim, javnim i gospodarskim objektima i poduzmite mjere samozaštite uz objekte i prostore koji su podložni skupljanju vode. Bez nužne potrebe ne izlazite iz objekata i ne zadržavajte se uz objekte i ispod stabala radi mogućnosti udara groma i pada dijelova grana i drugoga. Bez nužne potrebe ne upotrebljavajte vozila te ih ne zaustavljajte i parkirate ispod stabala te ne izlazite plovilima na more i poštujte upozorenja i upute Lučke kapetaniju', upozoravaju.

Stožer ujedno poziva sve osobe u čijim objektima i prostorima borave turisti da poduzmu dodatne mjere opreza i zaštite kako bi zaštitili svoje goste.

Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Ministarstvo poziva nautičare i pomorce na oprez zbog mogućeg nevremena

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je u petak navečer preporuku i pozvalo na dodatni oprez nautičare, pomorce i sve koji planiraju isploviti na more tijekom ovog vikenda.

Kako su za vikend najavljeni mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu, Ministarstvo podsjeća kako je DHMZ izdao meteoalarm prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.

Ministarstvo poziva sve da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna, osiguraju vezove svojih plovila u lukama, da sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova te da imaju na plovilima svu potrebnu opremu a, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka.

Također ih poziva da provjere ispravnost prsluka za spašavanja te da koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima – NIS, a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Naglašava također kako se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195.