ANALIZA PRESUDE SLAVICI

'Vrlo je vjerojatno da nikada nećemo imati krivce za kornatsku tragediju'

09.09.2013 u 17:39

Bionic
Reading

'Vrlo lako bi se moglo dogoditi da kornatska tragedija neće imati sudski epilog. Što se više vremenski odmičemo od događaja, teško je da će tužitelj uhvatiti nove dokaze. Tužitelj je na suđenju Slavici dao sve što je imao', kaže nam odvjetnik Rajko Mlinarić komentirajući oslobađajuću presudu Draženu Slavici

Sudac Boris Babić danas je na Županijskom sudu u Zadru čitajući obrazloženje oslobađajuće presude spomenuo i 'dodatne analize i postupke. Hoće li obitelji poginulih i Frano Lučić ikada doznati tko je kriv za nezapamćenu tragediju ili će sve ostani na nizu nespretnih okolnosti?

Nakon što je bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen po svim točkama optužnice i nakon što je sudac zaključio kako je posao odradio rutinski, pitanje je mogu li se nakon šest godina pronaći novi dokazi koji bi bili dovoljni za pokretanje novog postupka za kornatsku tragediju.


'Tu je puno spornih pitanja, a sva pitanja su se prelomila kroz Slavicu. on je bio nominiran kao osoba. Očito je čito je toliko spornih pitanja u linijama rukovođenja bilo', kaže nam Mlinarić. Podsjetimo, obitelji stradalih cijelo su vrijeme tvrdile kako krivnju osim kod Slavice, treba tražiti na puno višim instancama, kako je cijeli sustava zakazao.

No Mlinarić kaže, kako je nemoguće da eventualna nova istraga krene u tom smjeru. 'Tu se neće ići linijom zapovjedne odgovornosti, krivnja se neće hijerarhijski dizati. Bitno je tko je konkretno zakazao i postoje li dokazi. Ne može više ljudi po malo podijeliti krivnju. Mora postojati neposredna odgovornost', objašnjava.

Dodaje kako je i duljina trajanja suđenja pokazuje kako je postojao problem sa snagom dokaza. 'Previše se stajalo na mjestu. Ako postoje jasni dokazi, toga nema', dodao je.
Slavica ne treba biti 'Pedro', kako je rekao njegov odvjetnik i sudac je očito tako i postupio.

'Od Slavice se ne treba raditi 14 žrtva kornatske tragedije samo kako bi se pokrila odgovornost. On je bio izvrgnut i izložen tretmanu javnosti koja je u njemu vidjela osobu koja je kriva. Ta je društvena stigma  nepopravljiva', zaključio je.