vremenska prognoza

Vrijeme se smiruje: Slijedi par sunčanih dana, ali promjena stiže već u utorak

23.07.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Slijede dva pretežno sunčana i vruća dana, većinom i sparna, a već u utorak i srijedu opet pljuskovi, grmljavina, lokalno vrlo vjerojatno i tuča, te najprije jugo, zatim bura.

U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu mirnije, stabilnije i sunčanije. Ujutro će mjestimice biti kratkotrajne magle, a danju uz uglavnom sunčano vrijeme temperatura će porasti do 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj će prevladavati sunčano, ali ipak na sjeveru navečer može biti ponekog pljuska. Ujutro temperatura od 14 do 17 °C, ponegdje i magla, a najviša dnevna oko 30 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu mirnije, barem djelomice sunčano uz umjeren jugozapadnjak te popodnevnu temperaturu od 29 do 33 °C, u gorju mjestimice malo nižu. No ipak će još ponegdje biti pljuskova i grmljavine, posebice u Istri i u Gorskome kotaru. Lokalno kratkotrajni pljuskovi mogući su i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti, no ne mogu se isključiti ni na obali i otocima. Ipak, dan će obilovati suncem, a zbog vrlo tople noći i vrućeg dana na snazi je i upozorenje na vrućinu.

I na jugu Hrvatske toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Blago osvježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak uz koji će more biti tek malo valovito, temperature oko 28 °C, dok će najviša temperatura zraka porasti do 34 °C. Ipak, ponajprije u zaobalju može biti i ponekog popodnevnog pljuska.

  • +9
Mammatus oblaci nad Zadrom Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

I u ponedjeljak još stabilno pa opet promjenjivo

Početak tjedna na Jadranu još većinom sunčan uz mnogima neugodnu vrućinu, no jugo će jačati, a nestabilnost rasti - pa su u utorak popodne na sjeveru vjerojatni izraženiji pljuskovi i grmljavina koji će se u srijedu proširiti i na Dalmaciju, a zatim će zapuhati jaka bura.

  • +14
Vrućine u Rijeci - toplinski val u centru grada Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

I na kopnu nakon uglavnom sunčanog, vrućeg i sparnog ponedjeljka, opet mjestimice intenzivni pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno moguće i nevrijeme uz tuču, a nakon toga u srijedu će i osjetno osvježiti uz umjeren, ponegdje prolazno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.