vremenska prognoza

I dalje nestabilno, izdan narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena

22.07.2023 u 08:27

Bionic
Reading

U većini krajeva barem djelomice sunčano te i dalje nestabilno, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za subotu

Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su već prijepodne, ali osobito u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar, ponegdje i tuču, izvijestio je DHMZ.

U Dalmaciji sunčanije te uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jugozapadnjak i jugo, a na sjeveru i bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 30, na moru većinom od 30 do 35 stupnjeva Celzija.

Vremenska prognoza po gradovima za 22. srpnja Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Za unutrašnjost zemlje te Istru i riječku regiju izdani su žuti (vrijeme je potencijalno opasno) i narančasti (Vrijeme je opasno) meteoalarmi zbog grmljavinskog nevremena, za sjeverni Jadran žuti zbog jakog vjetra, dok je za splitsko i dubrovačko područje izdan žuti i narančasti alarm zbog velikih vrućina koje će biti više od 33 stupnja u hladu.

DHMZ za današnji dan nije izdao nijedan crveni alarm, kao što je to bilo u petak kada je nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom zahvatilo područje više županija.

Najviše je stradao Novigrad u Istri, gdje je oluja razorila kamp i čupala drveće u centru grada. Stabla su se rušila i po Kvarneru, u Zagrebu, a bez posljedica nije prošao ni istok Hrvatske

  • +48
Posljedice novog nevremena u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U nedjelju će biti djelomice, a na moru pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla, a uz dnevni razvoj oblaka poneki pljusak moguć je u gorju i unutrašnjost Istre. Vjetar slab, u gorju i na Jadranu i umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 19, na Jadranu od 21 do 26. Najviša dnevna od 28 do 32, na Jadranu od 31 do 35 stupnjeva. Meteoalarmi za sutra su izdani samo u Velebitskom kanalu zbog jakog vjetra te za splitsko i dubrovačko područje zbog visokih temperatura.

  • +43
Jak vjetar popraćen obilnom kišom poharao Novigrad i okolicu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic