SPREMA LI OPORBA BOJKOT?

'Vrijeme je da se Sabor raspusti i da idemo na izbore'

12.10.2011 u 16:32

Bionic
Reading

Nakon burne sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva SDP je sazvao i press konferenciju na kojoj je SDP-ova Milanka Opačić osudila seksistički napad Šeksa na Gordanu Sobol, ali zatražila raspuštanje Sabora

'Krajnje je vrijeme da se parlament raspusti i da krene procedura za redovne izbore. Vrijeme je da ovaj parlament prestane s radom jer je jedan dio zastupnika prešao granicu normalnog ponašanja. Krajnje je vrijeme za to jer se Sabor može raspustiti bez većih problema', rekla je SDP-ova Milanka Opačić nakon burne sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Kazala je kako je HDZ na toj sjednici krenuo u pokušaj presedana u kojem je jednog zastupnika htio proglasiti krivim za kazneno djelo verbalnog delikta.

'U 20 godina nije se skidao imunitet zastupniku za izgovorenu riječ jer ga Ustav štiti. Izgovorena riječ je jedino sredstvo za rad zastupnika. HDZ za sada u tome nije uspio, ali je pokazao da neće prezati ni od čega', rekla je Opačić

Pritom je osudila seksistički napad potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na SDP-ovku Gordanu Sobol

'Građani su postali taoci agresivnog ponašanja HDZ-a i njihove prljave kampanje. Teško je raditi u Saboru gdje se, umjesto da se raspravlja o problemima građana, sipa crnilo, blato i prljavštinu u kojoj SDP neće sudjelovati', rekla je Opačić.

Novinari su je upitali i hoće li SDP do kraja sjednice bojkotirati Sabor, na što je Opačić kazala da će se u četvrtak održati sjednica Kluba SDP-a te da će SDP u konzultaciji s ostalim strankama koalicije donijeti odluku.

MATUŠIĆ: 'NEĆE NAS SPRIJEČITI DA GOVORIMO DA SE SOBOL POLITIČKI PROMOVIRALA SA ŠTANGOM'

Nakon SDP-ovih reakcija oglasio se i HDZ. 'Nedopustiv je i skandalozan način na koji su proteklih godina SDP-ovci vrijeđali predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor i stranku te kako su kriminalizirali i predsjednicu HDZ-a i sve nas. To je bilo nalik teroru', kazao je HDZ-ov Frano Matušić na press konferenciji.

Kazao je da SDP neće spriječiti HDZ da govori o poznatim činjenicama. 'Neće nas spriječiti da govorimo da je suprug Gordane Sobol pravomoćno osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je bio  pomoćnik Ranka Ostojića u MUP-u. Neće nas spriječiti ni da govorimo o tome kako su se politički promovirali, kao što se gospođa Sobol politički promovirala kada se slikala sa štangom. Ne dopuštamo da nam na pragu ulaska u Europsku uniju, što prije svega možemo zahvaliti ovoj Vladi, članovi SDP-a zabranjuju da govorimo o činjenicama. To su zabranjivali kada su bili u SKH i kada su bili na vlasti od '99. do 2003.', rekao je Matušić

Novinare je zanimalo i kako komentira zahtjev SDP-a da se Sabor raspusti zbog agresije koju provodi HDZ. 'Koja agresija? Doista je smiješno da SDP govori o agresiji. Dok su oni prozivali i terorizirali hrvatsku javnost i nas u sabornici, onda to nije bila agresija. Onda su riječi poput 'špijunčina' primjerene političkom žargonu. Nisam čuo da postoji neka agresija danas u Saboru. Postoje političke borbe', rekao je Matušić

Saborska zastupnica SDP-a Gordana Sobol opovrgnula je tvrdnju glasnogovornika Kluba zastupnika HDZ-a Frane Matušića da je njezinu suprugu izrečena pravomoćna presuda, napomenuvši da je riječ o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi.

SOBOL: RIJEČ JE O NEPRAVOMOĆNOJ  PRESUDI

'Mom suprugu izrečena je prvostupanjska osuđujuća nepravomoćna presuda, na koju je izrečena žalba Vrhovnom sudu, a kako žalbena sjednica Vrhovnog suda još nije održana, ne može niti biti pravomoćne presude', priopćila je zastupnica Sobol reagirajući na današnju tiskovnu konferenciju Frane Matušića u ime HDZ-a.

'Ako pak gospodin Matošić i gospodin Šeks, koji je nešto slično izjavio na današnjoj sjednici MIP-a u Hrvatskom saboru, imaju ili znaju nešto više od onoga što znamo ja, moj suprug i njegovi odvjetnici, ili možda čak i znaju kakva će biti presuda Vrhovnog suda, bilo bi dobro da nas o tome obavijeste', dodala je Sobol.