MILANOVIĆ U KNINU

Vrhovni zapovjednik precizirao kome bi mogao narediti da ne sudjeluje u obilježavanju akcije Bljesak

28.04.2021 u 18:47

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je ponovio kako još uvijek razmišlja da kao Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga zapovijedi vojsci da ne sudjeluje u obilježavanju VRO "Bljesak" u Okučanima, pojasnivši kako bi se to odnosilo na vojni vrh, a ne na vojnike.

"Na načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog zamjenika - na najviši vojni vrh se to odnosi, a ne na vojnike," kazao je Milanović novinarima u Kninu nakon svečanosti dodjele crvenih beretki.

Po njegovim riječima vojnici će tamo biti te je u tom kontekstu naveo "Počasno-zaštitnu bojnu, odnosno vod."

"Oni mogu, doduše, tamo stajati dva sata jer to su ipak ljudi, valjda, niže kategorije - ali dobro, nije za to kriv ministar," ironizirao je Milanović.

  • +22
Predsjednik Milanović i ministar Banožić u Kninu na dodjeli crvenih beretki Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Osvrćući se na sporenja o tome kako bi se trebali polagati vijenci na svečanosti obilježavanja 26. obljetnice VRO "Bljesak" Milanović je poručio: "Ja sam vrhovni zapovjednik i bilo bi normalno da imamo zajedničko obilježavanje, između ostalog i zato da vojska ne mora ići nekoliko puta ili recimo da im ja kažem da budu sa mnom cijelo vrijeme. To nije način i zato smatram da je poštenije prema profesionalnim vojnicima da budu pošteđeni od dnevne politike jer ovo je dnevna politika".

Tumačeći svoje najave o mogućoj zapovjedi da vojska ne sudjeluje na svečanosti u Okučanima Milanović je poručio: "Ako bude trebalo to ću napraviti sad i nikad više. Nemojte me tjerati da to radim - ja sam vrhovni zapovjednik, a ministar naravno želi određeni utjecaj i autonomiju i to je potpuno normalno - ali zna se tko je vrhovni zapovjednik".

Ministar Banožić je ranije tijekom dan u Kninu novinarima izjavio kako imamo "jednu slabost" u Zakonu o obrani koji je mijenjan u lipnju 2013. godine, gdje je definirano da je predsjednik Republike Vrhovni zapovjednik "u ratu".

Komentirajući raniju Banožićevu izjavu kako će odluka o nabavi borbenih vojnih zrakoplov biti donesena u prvoj polovici ove godine, Milanović je kazao kako odluku o tome mora donijeti premijer Plenković.

"Sada kad se valjda otplaćuju dugovi veledrogerijama koji su opet kozmički nepotrebno narasli, sad će se valjda naći i politički trenutak da se donese ta odluka, a odluku će morati donijeti premijer," rekao je Milanović.