PRESICA U BRISELU

Vrhovni zapovjednik NATO-a: Rusi nemaju dovoljno vojnika za proboj Harkiva

16.05.2024 u 21:22

Bionic
Reading

Vrhovni zapovjednik NATO-a rekao je u četvrtak da ne vjeruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika za strateški proboj u regiji oko Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine

General Christopher Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi, rekao je kako je uvjeren da će ukrajinske snage održati svoje linije u regiji.

Rusija je prošlog tjedna otvorila novu frontu u ukrajinskom ratu kada su male skupine visoko mobilnih jedinica brzo prešle granicu i ušle u regiju Harkiva, prisilivši Ukrajinu da požuri s trupama iz drugih područja.

"Rusi nemaju broj potreban za strateški proboj", rekao je Cavoli na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu nakon sastanka vojnih zapovjednika iz cijelog transatlantskog saveza. "Što je još važnije, oni nemaju vještinu i sposobnost da to učine, da djeluju na razini potrebnoj za iskorištavanje bilo kakvog proboja u stratešku prednost", dodao je. "Imaju sposobnost ostvariti lokalni napredak i učinili su nešto od toga. Također su napravili neke lokalne gubitke."

Nije dao nikakve podatke o broju vojnika koje je Rusija rasporedila na tom području.

Admiral Rob Bauer, predsjednik vojnog odbora NATO-a, rekao je na tiskovnoj konferenciji da uskoro očekuje "ozbiljna poboljšanja" u količini streljiva koju će ukrajinske snage dobiti.

Ruske snage nadmašuju ukrajinske trupe ponekad u omjeru 10 prema jedan, tvrde dužnosnici.

  • +2
Posljedice ruskog granatiranja regije Harkiv Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Nedostatak streljiva u Ukrajini djelomično je rezultat višemjesečnog kašnjenja u dobivanju velikog paketa vojne pomoći za Ukrajinu preko američkog Kongresa.

Cavoli je rekao da ukrajinski saveznici sada isporučuju "ogromne količine" streljiva i sustava protuzračne obrane kratkog dometa te "značajne količine" oklopnih vozila koja će pomoći u borbi protiv napredovanja kod Harkiva.

"U vrlo sam bliskom kontaktu s našim ukrajinskim kolegama i uvjeren sam da će oni održati liniju", rekao je.

sve osim nogometa

Učitavanje...