Džohar Carnajev

Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu bombašu s Bostonskog maratona

04.03.2022 u 17:56

Bionic
Reading

Američki Vrhovni sud u petak je potvrdio smrtnu kaznu izrečenu napadaču na Bostonski maraton Džoharu Carnajevu zbog njegove uloge u tom napadu 2013. u kojem je poginulo troje ljudi, a ozlijeđeno je više od 260, presudivši u korist savezne vlade

U odluci donesenoj sa šest glasova prema tri, suci su prihvatili argumente ministarstva pravosuđa koje je osporavalo odluku žalbenog suda iz 2020. koji je prihvatio sudsku odluku da je Carjanev kriv, ali je ukinuo smrtnu kaznu.

Vrhovni sud se nije složio sa žalbenim sudom u Bostonu da je Carnajevu bilo prekršeno pravo na pravedno suđenje i da je sudac pogrešno isključio neke dokaze za jedno drugo kazneno djelo.

"Džohar Carnajev počinio je strašan zločin. Šesti amandman mu je ipak jamčio pravedno suđenje pred nepristranom porotom. Imao ga je", objasnio je konzervativni sudac Clarence Thomas.

Američki predsjednik Joe Biden obećavao je u predizbornoj kampanji da će raditi na ukidanju smrtne kazne na saveznoj razini i poticanju saveznih država da to također učine, podržavajući umjesto smrtne kazne doživotni zatvor bez uvjetnog puštanja na slobodu.

No njegova administracija prošle je godine odlučila nastaviti sa žalbenim postupkom u tom slučaju koji je pokrenulo ministarstvo pravosuđa pod bivšim republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Odvjetnici napadača, koji sada ima 28 godina, a u vrijeme napada imao je 19, tvrdili su da je on imao sekundarnu ulogu u napadu u odnosu prema svojem bratu Tamerlanu, kojeg su smatrali "autoritetom" s "nasilnim islamističkim ekstremističkim uvjerenjima":

Suci su 2015. zaključili da je Džohar Carnajev kriv po svih 30 točaka optužnice i da zaslužuje smrtnu kaznu zbog podmetanja bombe u čijoj su eksploziji poginuli Martin Richard (8) i kineska studentica Lingzi Lu (23). Voditeljica restorana Krystle Campbell (29) poginula je u eksploziji druge bombe.

Nijedan savezni zatvorenik u SAD-u nije bio pogubljen punih 17 godina do Trumpa koji je nadgledao 13 pogubljenja u posljednjih šest mjeseci svojeg mandata.

Bidenov glavni državni tužitelj Merrick Garland prošli je srpanj uveo moratorij na savezna pogubljenja dok ministarstvo pravosuđa ne preispita smrtnu kaznu.

Braća Carnajev detonirali su dvije improvizirane bombe na finišu maratona 15. travnja 2013. godine. Nekoliko dana poslije ubili su policajca. Tamerlan Carnajev umro je nakon pucnjave s policijom.