neetično ponašanje

Konzervativni sudac američkog Vrhovnog suda putovao na račun donatora

18.04.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Konzervativni sudac američkog Vrhovnog suda Clarence Thomas pod novim je optužbama u javnosti za neetično ponašanje nakon što je otkriveno da u poreznoj kartici nije naveo poslovne transakcije s megadonatorom Republikanske stranke, prenose u ponedjeljak američki mediji

Te optužbe objavljene su nakon što je već morao objašnjavati javnosti zašto nije otkrio raskošno putovanje vrijedno pola milijuna dolara na račun utjecajnog republikanskog donatora milijardera Harlana Crowa.

Prema pisanju američkih medija Thomas je užem krugu suradnika kazao kako će podnijeti ispravljenu poreznu prijavu.

Novi problem za konzervativnog suca predstavlja to da je u poreznoj kartici naveo prihod između 50.000 i 100.000 dolara godišnje od tvrtke za nekretnine iz Nebraske koju je osnovala njegova kontroverzna supruga Ginni Thomas.

No tvrtka je prestala poslovati 2006., izvijestio je Washington Post, a zamijenjena je novom tvrtkom koja je preuzela njezin posao zakupa zemljišta.

Clarence Thomas i dalje je prijavljivao prihod od prethodne tvrtke.

Thomas nije prijavio ni da je Crowu prodao tri nekretnine, uključujući dom svoje majke u Savannah, Georgia prije deset godina.

Ranije je već otkriveno da je sudac također propustio prijaviti da je Crow platio raskošne odmore Thomasovih, uključujući 500.000 dolara vrijedno privatno putovanje avionom i jahtom u Indoneziju.

Crow, teksaški nekretninski magnat, osudio je u ponedjeljak izvješća kao "politički napad" u intervjuu za Dallas Morning News.

Sudac Thomas je u rijetkoj objavi ustvrdio da mu je rečeno da su odmori puko "osobno gostoprimstvo" koje nije potrebno prijaviti poreznoj upravi.

Na medijska izvješća o propustima prijave prodaje nekretnina nije reagirao.

Savezni zakon zahtijeva od sudaca i drugih službenika da objave sve prodaje imovine osim doma u kojem žive.

Kongresni demokrati zahtijevaju istrage optužbi protiv Thomasa, kojeg prikazuju kao serijskog prekršitelja etičkih pravila.

Demokratski senator Sheldon Whitehouse iz Rhode Islanda i zastupnik Hank Johnson iz Georgije u zajedničkoj su izjavi poručili da je Thomas očito skrivao razmjere svog financijskog odnosa s Crowom.

Žele da glavni sudac Vrhovnog suda John Roberts pokrene istragu i zatražili su od državnog odvjetnika Merricka Garlanda da ispita je li Thomas prekršio savezne etičke zakone.

Poručili su da ovaj slučaj ukazuje na gotovo nepostojeći nadzor sudaca Vrhovnog suda, koji su uglavnom prepušteni sami sebi u nadzoru vlastitog ponašanja.

Osim propusta u prijavljivanju relevantnih podataka u poreznoj kartici mediji navode da se Thomas odbio izuzeti iz slučajeva povezanih s izborima 2020. iako je njegova supruga istaknuta saveznica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

On je bio jedini sudac koji nije podržao većinsku odluku Vrhovnog suda kojom su Trumpovi saveznici prisiljeni predati kongresnom odboru, koji istražuje događaje 6. siječnja kad je napadnut Capitol, e-poruke i tekstualne poruke o pokušajima pobune, uključujući nekoliko od njegove supruge Ginni Thomas.