GRAD BEZ IZBORA

Vremena za rješenje problema Mostara sve manje

22.04.2016 u 11:24

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajendice u Bosni i Hercegovini Valenetin Inzko izjavio je kako je problem funkcioniranja Mostara postao toliko ozbiljan da se njegovo rješavanje više ne može odgađati, no istodobno je upozorio kako neće biti prihvaćen nikakav model koji bi ozakonio podjele ovog grada po etničkim crtama.

'Trenutačna situacija je neodrživa', kazao je Valentin Inzko u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski 'Dnevni avaz'. Austrijski diplomat pozvao je lidere hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka na što brži dogovor o ustroju Mostara sukladno odluci Ustavnog suda BiH donesenoj još 2008. godine.

Tom odlukom utvrđeno je kako tadašnje općine u Mostaru krše ustavna prava građana jer je izborni model koji je iz njih proizlazio osiguravao da općine s manjim brojem stanovnika biraju isti broj gradskih vijećnika kao i one u kojima je registrirano više birača.

Vodeće bošnjačke i hrvatske političke stranke od tada nisu uspjele dogovoriti nikakav novi model, a u Mostaru od tada nisu provedeni niti jedni lokalni izbori.

Općinski izbori u BiH trebali bi biti održani u listopadu pa ponovo prijeti opasnost da Mostarci budu uskraćeni za to pravo. Inzko je kazao kako je međunarodna zajednica ne kani ništa nametati, no neprihvatljivim drži model koji bi vodio daljnjim podjelama.

'Međunarodna zajednica neće podržati podjelu Mostara. Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave s određenom razinom vlasti ili uprave ispod razine grada', kazao je Inzko. Na rješenju koje bi podrazumijevalo jedinstveni grad s dvije 'podjedinice' ranije je inzistirala Stranka demokratske akcije (SDA), no u HDZ-u BiH bili su skeptični prema takvom modelu tvrdeći kako je upravo to put u nove podjele.

Gradski ogranci SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB)
u četvrtak su objavili usuglašeni prijedlog bošnjačkih stranaka da se u Mostaru ustroji sedam izbornih područja uz izravni izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika iz reda različitih naroda.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ustvrdio je u četvrtak kako je ipak moguće da konačni prijedlog za ustroj Mostara bude usuglašen do 27. travnja i upućen u parlamentarnu proceduru. Rokovi su sada iznimno kratki jer bi Središnje izborno povjerenstvo (SIP) moralo objaviti točan datum općinskih izbora početkom svibnja, a nakon toga više neće biti moguće nikakve intervencije kojima bi se mijenjala izbora pravila pa ni organiziro novi ustroj Mostara.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić
, koji se, nakon prošlotjednog puštanja iz pritvora u kojemu se nalazio zbog suđenja za ometanje pravosuđa, ponovo politički aktivirao, ustvrdio je kako se otvaranjem pitanja Mostara ujedno otvara 'delikatan i traumatičan proces rješavanja svih teških pitanja'.

Nakon susreta s Čovićem, s kojim je razgovarao i o pitanju Mostara, Radončić je ocijenio kako je taj problem tek vrh ledenog brijega koji ukazuje na sve ozbiljnije probleme u odnosima Hrvata i Bošnjaka. 'Hrvatsko-bošnjački odnosi odavno nisu bili gori', kazao je Radončić.