ODGOĐENA SMJENA U HEP-U

Vrdoljakova aljkavost Šerića spasila, Škrtić 'ožalostila'

05.09.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Zbog proceduralne greške, Tomislav Šerić će još neko vrijeme sjediti u fotelji predsjednika Uprave HEP-a. Iako je već bio na izlaznim vratima, u Vladi su stopirali njegovu smjenu nakon što su shvatili da ga Sabina Škrtić ne može naslijediti, jer bi bila u sukobu interesa

Šerića je spasio, a Škrtić 'ožalostio' članak 20. Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji kaže 'dužnosnik u roku jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojima stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu s tijelom u kojem je obnašala dužnost'.


Budući da je Škrtić pomoćnica Ivana Vrdoljaka u ministarstvu gospodarstva, znači državna dužnosnica, ona tek za godinu dana može biti imenovana za šeficu HEP-a.

O dolasku Škrtić na čelo HEP-a već se tjednima priča kao o gotovoj stvari, zbog toga je nevjerojatno kako u Vrdoljakovu ministarstvu nisu prije shvatili da to nije moguće.

Vrdoljaku to nije prvi takav previd, jer mu se već slično desilo s HNS-ovcem Anđelkom Topolovcem.

Njega su vladajući htjeli postaviti za predsjednika Uprave Narodnih novina. Kao takvog predložili su ga i Nadzornom odboru te državne tvrtke, da bi naknadno shvatili kako Topolovoc ne može voditi Narodne novine, jer je načelnik Općine Radoboj, odnosno bio bi u sukobu interesa.

Topolovcu nije pomoglo ni to što se u svom zahtjevu pozvao na slučaj SDP-ovca Zvonimira Mršića, aktualnog predsjednika Uprave Podravke.

Mršić je na čelo te tvrtke imenovan iako nije prošao zakonski rok od godinu dana od završetka svog zastupničkog mandata u Saboru.

Istina da se Mršić uredno prije dolaska na čelo Podravke obratio za Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa tražeći njegovo mišljenje, ali u tom trenutku Povjerenstvo nije postojalo.

Kad se konačno Povjerenstvo oformilo te donijelo odluku o Mršićevu slučaju, utvrđeno je da je bio u sukobu interesa, razdoblje zabrane od godinu dana već je bilo proteklo.