'ZBUNJUJEMO JAVNOST'

Vrdoljak priznao ono što svi znamo: Vlada loše komunicira

31.10.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u 'Dnevnom redu' na 24sata TV-u rekao je kako se ljudi u Hrvatskoj moraju naučiti da više Vlada ne određuje cijene, već ih određuje tržište te se zbog toga događaju skokovi u cijenama energenata. Priznao je i kako Vlada loše komunicira

O kapitalnim projektima poput eksploatacije Jadrana, Vrdoljak kaže kako koristi neće biti u mandatu ove Vlade već će za pet do šest godina, onaj koji bude na vodećim mjestima, od rada ove Vlade imati koristi, pišu 24sata

'Ako taj projekt bude realiziran, Hrvatska će postati druga energetska sila Europe jer ćemo imati svega više nego što nam treba. A to ima Norveška. Izgradnjom i LNG terminala Hrvatska bi bila energetsko čvorište jer su okolne zemlje ovisne o priključcima', kazao je Vrdoljak.

O pregovorima između Ine i MOL-a ministar je rekao kako bi drugi krug pregovora trebao biti za desetak dana. Istaknuo je kako on osobno vidi dvije opcije. 'Ili ćemo se dogovoriti oko modela zajedničkog strateškog upravljanja ili ćemo zajedno prodati. Ako većinski dioničari posao ne vode kompatibilno, netko će skupo platiti. Ako ne ide, to je najpametnije', rekao je ministar.


Kao glavni problem na koji su mu se žalili investitori u Londonu Vrdoljak je rekao kako je atmosfera bila iznenađujuće pozitivna, ali da investitore koči što nemaju garanciju da se pravila i propisi u Hrvatskoj neće mijenjati.

'Svi pitaju jesmo li ubrzali administraciju jer cijeli svijet zna da smo u tome loši. Glavno pitanje za investitore je imaju li garanciju ulaganja', rekao je. Dodao je kako je dio problema i u lošoj komunikaciji Vlade. 'Moramo popraviti komunikaciju s javnošću i investitorima. Stvari često nisu iskomunicirane ni na užem kabinetu Vlade, a onda izlaze van, kao recimo porezi. To moramo popraviti i to je ono što ova Vlada ne radi dobro. Zbunjujemo javnost, trebamo paziti i imati jasnu strategiju', poručuje Vrdoljak.