uzavrela arena

Političari se uzvrpoljili oko Agrokora, oporba uperila prst u Dalić i Plenkovića

21.02.2018 u 12:08

Bionic
Reading

Najnovije događaje u slučaju Agrokor i ostavke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka komentirali su čelnici političkih stranaka, od kojih šef HNS-a Ivan Vrdoljak naglašava kako proces restrukturiranja Agrokora ne smije ovisiti o jednom čovjeku, dok oporbeni čelnici odgovornost za nastalu situaciju uglavnom prebacuju na premijera Andreja Plenkovića

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kratko je komentirao najnovija događanja u slučaju Agrokor.

'Proces restrukturiranja Agrokora ne smije ovisiti o jednom čovjeku i nepotrebne mrlje koje su bačene na cjelokupni postupak ne smiju u drugi plan gurnuti cilj nagodbe – to svakako nisu rejtinzi političkih stranaka, nego zaštita hrvatskog gospodarstva u cjelini, zaštita industrijske proizvodnje te zaštita radnih mjesta u Hrvatskoj', rekao je Vrdoljak.

Poručio je i kako 's ovako osjetljivim postupkom nema odugovlačenja i nedopustivo je skretanje pažnje na teme koje u konačnici nemaju direktan utjecaj na tisuće malih i srednjih dobavljača i desetke tisuća hrvatskih radnika'.

  • +69
Sva lica Ivana Vrdoljaka Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u srijedu da je Ante Ramljak, koji je podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor, zapravo preuzeo odgovornost premijera Andreja Plenkovića koji je, rekla je, imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a sada se našao u situaciji da sanira štetu.

>>> Tko je zapravo Ante Ramljak, financijaš čija je ostavka uzdrmala Hrvatsku

'Imate nekih situacija u životu koje su win-win, a postoje situacije koje su lose-lose. Ova situacija u životu je lose-lose i vezana je uz našeg premijera Andreja Plenkovića. Kada preuzmete odgovornost i budete premijer jedne države, odnosno predsjednik jedne vlade, onda morate preuzeti odgovornost za slikanje, i za lijepe stvari i za ružne stvari. Jednako tako trebate predvidjeti nekoliko scenarija. U ovom scenariju ništa neće biti dobro. Ramljak je zapravo preuzeo odgovornost premijera koji je imao dva tjedna da nešto kaže i odluči, a on se sada našao da zapravo sanira štetu i sanirat će je', komentirala je Mrak Taritaš na upit novinara na Glasovoj konferenciji za novinare uoči sjednice zagrebačke Skupštine.

  • +52
Anka Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mišljenja je i da cijela ta situacija neće završiti dobro.

'Ako nešto od početka krene loše, teško da će završiti dobro. Ova cijela priča je krenula loše, obavijena velom tajne i otvarao se problem na problem, a zapravo još uvijek ne vidimo nikakav rezultat. Prošlo je deset mjeseci i trebali bismo ga već vidjeti, a nismo', kazala je Mrak Taritaš.

Čelnik Mosta Božo Petrov smatra kako je Ramljakova pozicija postala neodrživa zbog objavljenih informacija o plaćama savjetnika te je pozvao predsjednika Vlade da 'izađe iz utvrde'.

'Ramljak je šegrt Martine Dalić, a ona nije izbor HDZ-a, već Andreja Plenkovića. Plenković je šutnjom samo izazvao paralizu. Odluka o tome što će se raditi u Agrokoru i tko će zamijeniti Ramljaka trebala se donijeti prije 15-20 dana', rekao je Petrov.

'Pozvao bih predsjednika Vlade da napokon izađe iz svoje utvrde i više ne izaziva nestabilnost te donese odluku i da ime novog povjerenika kako ne bismo trpjeli dalje štetu. Martina Dalić i Ante Ramljak su tandem koji je izabrao Andrej Plenković. Po meni trebaju odstupiti i ona i on. Ovo što se događa posljednjih dana usporedio bih sa serijom 'Život na sjeveru'. Sjetite se samo tih fantastičnih likova. Ne očekujem da će procesi u Agrokoru biti usporeni ili loše odrađeni, bez obzira tko će ih voditi, jer zna se tko upravlja tim procesima. Tu glavnu riječ imaju povjerenici', kazao je Petrov.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zatražio je ostavku premijera Andreja Plenkovića i njegove vlade te je najavio pokretanje postupka njenog opoziva iako sumnja da će to podržati ostatak oporbe.

'Ova Vlada se temelji na političkoj korupciji. Sve je počelo dolaskom HNS-a u koaliciju i prelaskom Tomislava Sauche, a nakon toga se korupcija širila pa je ugašeno povjerenstvo za Agrokor, a onda i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Zemlja se nalazi u katastrofalnom stanju i omogućili su bujanje korupcije. Martina Dalić je direktno odgovorna za ovo stanje, od travnja je davala različite odgovore na to tko je pisao lex Agrokor, da bi na kraju dala banalan odgovor', rekao je Sinčić.

Ivan Vilibor Sinčić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Osuo je paljbu i na premijera, kojeg je pozvao u Sabor da dođe zastupnicima i javnosti objasniti što se događa.

'Premijer se skriva već dva tjedna i ne daje odgovor kako je Ramljaku dao tolike honorare, 250.000 kuna tjedno, a 100 milijuna je potrošeno na savjetnike, no još nema rješenja tog problema. Pozivam ga da dođe u Sabor i da nam objasni stvari - tražimo od Vlade i premijera Plenkovića da podnesu neopozivu ostavku', rekao je Sinčić.

Dodao je kako se boji 'crnog scenarija', odnosno stečaja Agrokora, te je poručio kako nakon odlaska Ramljaka treba naći novog povjerenika koji ne smije biti povezan s Borislavom Škegrom i Martinom Dalić.

'Nema drugog izbora, nego nastaviti taj posao', kazao je Sinčić, ne navodeći tko bi to trebao naslijediti Ramljaka.

Slavko Linić, nekadašnji SDP-ov ministar financija i otac predstečajnih nagodbi, koji je u medijima redovito hvalio donošenje i provođenje lex Agrokora, razočaran je ostavkom Ante Ramljaka. Njome se, rekao je za tportal Linić, ugrožava donošenje nagodbe radi prikupljanja sitnih političkih poena. 'Još je malo vremena ostalo za nagodbu. Ovakvim događajima nagodba se ugrožava i ostaje vrlo malo vremena da netko novi kvalitetno napravi posao. U ovom trenu tragedija je to da je opozicija svoje bitke za osporavanje rezultata posebnog postupka vođenja Agrokora stavila ispred postizanja nagodbe', rekao nam je Linić.