Damir Novotny:

'Odlaskom Ramljaka sve se vraća na početak, cijenu će platiti tvrtke i radnici'

21.02.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Zbog ostavke Ante Ramljaka Agrokor je danas resetiran i ponovno je na 10. travnja 2017. Rekao je to tportalu ekonomist Damir Novotny te smatra da je Ramljak trebao ostati povjerenik i donijeti nagodbu. Njemu zapošljavanje kolega iz bivše tvrtke nije toliko sporno, koliko je za Agrokorove kompanije loše to što se one još uvijek nisu počele restrukturirati, zbog čega bi mogle nastradati na tržištu

'Cijeli proces u Agrokoru preuzela je Vlada i osobno premijer Andrej Plenković. Politički motivi su jasni i razumljivi, ali nisu usuglašeni s motivima vjerovnika. Ramljaka je predložila Vlada i on je morao štititi politički interes, interes Vlade. Opozicija se ovom slučajem koristila u dnevnopolitičke svrhe, što je posve promašeno', kaže Novotny te pojašnjava: 

'Radi se o strateški važnom poduzeću kojim treba dugoročno upravljati. Treba zadržati najveći broj radnih mjesta koji se može zadržati i zato je procesom trebalo upravljati profesionalno. Profesionalci bi upravljali u dugoročnom interesu poduzeća, a na kratkoročnim interesima Vlade', dodaje Novotny. 

Prema njegovu mišljenju, Ramljak je trebao ostati povjerenik i donijeti nagodbu. Izlazak iz povjereničke stolice je, kaže ekonomist, poništio cijeli proces u Agrokoru jer smo danas ponovno na 10. travnja, danu kada je Ramljak preuzeo Upravu. 

'Pitanje je tko će se sada htjeti uhvatiti tog posla i pitanje je kako će tržište reagirati', kaže Novotny te upozorava:

'Izgubljeno je vrijeme koje se ne može nadoknaditi. Kupci će otići kod drugih trgovaca, konkurencija je nemilosrdna, a Konzum i Mercator će pasti na tom stres-testu. Male su im šanse, a upravo tu je najveći broj radnih mjesta i najveći iznos dugova.' 

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL