maruška vizek:

'Nema smisla da se vratimo tamo gdje smo bili prije lex Agrokora'

21.02.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek komentirala je najnoviji zaplet u aferi Agrokor nakon što je Ante Ramljak jučer dao neopozivu ostavku na mjesto povjerenika Vlade

Spekulacije kako bi Agrokor na kraju svega mogao završiti u stečaju nije željela komentirati, ali zato napominje da Ramljak nije jedini koji je odgovoran za trenutnu situaciju.

'Ovo što se sada događa je poput serije 'Život na sjeveru'. Hrvatska se vodi na principu autopilota', rekla je Vizek za portal Dnevnik.hr.

Upitana što za Agrokor znači Ramljakova ostavka, Vizek je rekla: 

'Lex Agrokor je od samog početka bio vrlo problematičan zakon, o kojem je svoj vrlo negativan pravorijek dala vodeća hrvatska stručnjakinja za stečajno pravo Jasnica Garašić. Međutim problem tog zakona nije samo njegova pravna upitnost, nego i činjenica da on pojačava ionako preveliku ulogu države u ekonomiji te što on perpetuira korištenje uvriježenih postavki ortačkog kapitalizma kako bi se sanirala kriza u Agrokoru koja je nastala baš zbog raširenosti tog istog ortačkog kapitalizma. Svejedno se nadam da će nagodba na kraju ipak biti postignuta jer zadnje što nam sad treba jest da se nakon godinu dana izvanredne uprave vratimo tamo gdje smo bili prije nego što je donesen lex Agrokor. To ne bi imalo nikakvog smisla', rekla je Vizek.

Ističe kako Ramljak nije jedini odgovoran za novonastalu situaciju.

'Nepravilnosti je bilo napretek i bilo je samo pitanje vremena kada će način na koji se pristupilo rješavanju krize u Agrokoru postati uteg oko vrata premijeru', rekla je Vizek.

  • +5
Maruška Vizek Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski Telekom