POŠTENJE SE (NE)ISPLATI

Vratila 150 tisuća kuna, a nije dobila ni hvala

21.10.2010 u 14:04

Bionic
Reading

Ponekad se poštenje ne isplati ni lipe. To je na svojoj koži osjetila i konobarica Ivana Raić koja je na radnom mjestu pronašla torbicu sa 150 tisuća kuna koju je uredno vratila vlasniku nakon što ga je provjerila policija bez da joj je rekao i hvala

Dvojica muškarca su u kafiću u kojem radi došla popiti kavu, a tada još nije vidjela zelenu mušku torbicu koju je mlađi od dvojice stavio na klupu na koju je i sam sjeo. Popili su svoje kave, platili račun, izmijenili 'doviđenja' i otišli. Na klupi je ostala torbica, a gosti su već daleko bili odmakli, tako da ih se više nije moglo pozvati natrag.

Torbicu je odnijela za šank. Gledala ju je minutu-dvije, a onda je odlučila otvoriti. Možda nađe neki dokument, mislila je, pa će doći do vlasnika i vratiti mu ostavljenu torbu.


'Otvorila sam prvi pretinac i skoro pala na pod od šoka. Vidjela sam ogroman bunt, a sve novčanice su bile od 1.000 kuna. U drugom pretincu bio je podjednako veliki snop novčanica, ali u eurima', ispričala je 21-godišnja Ivana Raić za KAportal.

Odlučila je pozvati policiju, a dok ih je čekala, stigao je vlasnik.

'Bio je malo rastresen, ali sama je bila u daleko većem strahu. Pitao je za torbicu, ali mu je nisam htjela predati dok nije došla policija, dok oni ne utvrde da je njegova. Rekao je samo da u njoj ima više od 150 tisuća kuna', priča ona. Došli su policajci, pogledali torbicu i, kako to već biva u opisu njihova posla, o svemu načinili zapisnik, te je odmah i predali vlasniku, javlja KAportal.hr

'On ju je zgrabio i otišao. Bez zbogom i bez doviđenja', kaže Ivana smješkajući se.

Događaj je narednih dana jednostavno morao postati top tema u selu, među Ivaninim gostima, prijateljima i rodbinom. Čestitaju joj na poštenju, a neki poručuju da sljedeći puta bude pametnija, pogotovo stoga što bi bio red da je vlasnik nagradi manjim iznosom, što je čak i zakonom propisano. Da podnese tužbu, vjerojatno bi to pravo i ostvarila.

'Opet bih napravila isto, pozvala bih policiju. To nije moj novac, možda je zarađen teškom mukom i možda je nekom potrebniji nego meni', objasnila je Ivana dodajući da joj ne pada na pamet podnositi tužbu da dođe do nagrade. Ipak, nakon svega kaže da joj je žao zato što vlasnik nije smogao snage izreći samo riječ – jedno obično malo hvala.