NOVI PROBLEMI NA LINIJI 268

Vozač ZET-a odbio voziti starce s vrećama

03.03.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Videosnimka s prikazom zbunjenih putnika ZET-ova autobusa 268, koji čekaju da se vozač smiluje i krene, osvanula je u utorak na YouTubeu. Vozača je navodno naljutilo to što su postariji gospodin i gospođa ušli u vozilo s velikim vrećama cvijeća ili granja - ovisno o oku promatrača

Prtljaga je bila umetnuta u vreće i nikome nije smetala niti je zauzimala dodatno sjedalo u vozilu, no vozač je ušao u autobus i krenuo tek na nagovor drugih putnika. 

Komentirajući snimku objavljenu na YouTubeu uz naziv 'Vozač ZETa, 268 odbio voziti putnike radi cvijeća', Denis Hrnčić piše da treba razumjeti ZET-ovce kojima nije lako jer su im plaće 'daleko ispod hrvatskog prosjeka'.

'Kaj se mi još bunimo, budimo sretni da ponekad voze po voznom redu i ponekad nisu loše volje, a na nekome se i moraju frustracije izbaciti', piše Hrnčić.

Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a, objašnjava da na temelju dostupnih informacija o događaju nije uočen propust u ponašanju njihova djelatnika.

'Vozač je, sukladno protokolu, o situaciji izvijestio Prometni centar te kazao kako putnici namjeravaju prevoziti prtljagu koja svojim obilježjima nadmašuje dozvoljene proporcije, a zbog karakteristika može ugroziti sigurnost drugih putnika u vozilu', priopćio je ZET. Prema njima dostupnim informacijama, nije se radilo o transportu cvijeća, već o 'manjim stablima ili granama', a uz to, putnici su, kako doznaju, odbili i platiti prijevoznu uslugu.

Prtljaga koja se unosi u vozilo ne smije, naime, biti dimenzija većih od 80x50x40 cm ili teža od 30 kg.


Iako još ne raspolažu detaljnijim informacijama o najnovijem slučaju, iz ZET-a podsjećaju da putnik u vozilo smije unositi ručnu prtljagu, dječja i invalidska kolica, sportsku opremu i drugu prtljagu koja svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika.

Ručnu prtljagu potrebno je smjestiti tako da zauzima što manje prostora u vozilu, da ne ometa niti na bilo koji način ugrožava ostale putnike.

Zabranjeno je u vozilo unositi predmete koji mogu ozlijediti, ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika, kao i prometnog osoblja.

Skije i ručna prtljaga koju putnik drži u ruci ili na krilu, a koja ne zauzimaju posebno mjesto, prevoze se besplatno.