POSKUPJELA I PROIZVODNJA

Voltaren čepići sa 15 poskupjeli na 103 kune!

20.07.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Jedna je Zagrepčanka prije koji dan ostala šokirana plaćajući 103,57 kuna pakiranje Plivinih Voltaren čepića od 50 mg umjesto dosadašnjih 15,26 kuna, piše Večernji list

Objašnjenje - otkud poskupljenje od 678 posto – gospođa je potražila u Plivi, no ondje joj je rečeno da cijenu lijeka određuje HZZO.

U HZZO-u rekoše da je 'Pliva poslala obrazloženje da je stara cijena niža od troškova nabave i proizvodnje farmaceutske supstancije te da će lijek povući s tržišta ako ne bude odobreno poskupljenje. Međutim, isti je lijek, ističu, na dopunskoj listi, pa ga pacijenti mogu dobiti uz doplatu od 10,66 kuna'.

'Za lijek voltaren u obliku čepića od 50 mg Pliva je u svibnju od povjerenstva zatražila poskupljenje koje je i odobreno jer nije bilo drugog izbora nego udovoljiti proizvođaču', kazali su iz HZZO-a.

Međutim, poskupjeli su i drugi oblici tog proizvoda pa su pakiranja u dozama od 12,5 i 25 mg sada skuplja 12 kuna, no uz recept se mogu dobiti i besplatno.

'Uzrok lipanjskog rasta cijene doplate lijekova, poput Medis Adrine Keppre za epilepsiju, kojoj je doplata sa 63 skočila na 240 kuna, isključivo je odluka farmaceutskih tvrtki koje i dalje žele povećavati svoje profite', kažu iz HZZO-a.

Iz Plive, pak druga priča, tvrde da su im, 's obzirom na to da imaju najveći udio lijekova na našem tržištu, HZZ-ovim referiranjem snižene cijene za 97 posto proizvoda, a povećanje je odobreno za manji broj lijekova ili pojedinih oblika'.

Plivina cijena Voltaren supozitorija od 50 mg sada je 76,72, a prije je bila 11,30 kuna', rekla je Večernjaku direktorica komunikacija Tamara Šušanj-Šulentić. Ona tvrdi da je riječ o tome 'da se na domaće proizvođače vrši kontinuiran, višegodišnji pritisak da snize cijene, što je neke proizvode dovelo ispod ruba profitabilnosti'.