UZ SANDŽAK I JUG SRBIJE

Vojvodina postaje novo krizno žarište Srbije

31.01.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Ravnatelj novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov upozorio je da bi sve učestalije inicijative za ukidanje vojvođanske autonomije mogle izazvati jačanje autonomaške fronte u Vojvodini i opasne političke posljedice, ukoliko državna tijela nastave ignorirati probleme u funkcioniranju pokrajinske autonomije, objavio je u četvrtak novosadski list Dnevnik

Popov je istaknuo da je postojeći srbijanski ustav temelj aktualnih političkih previranja, koja bi mogla prerasti u još jedno 'političko žarište' u Srbiji.

'Imamo ustavnopravni vakuum, ali i evidentan izostanak dijaloga između dviju razina vlasti. A može se očekivati da će pred ustavnim sudom biti osporen i statut Autonomne pokrajive Vojvodine, tako da će se to pitanje, na žalost, samo još više zakomplicirati', smatra Aleksandar Popov.

On kaže da nezainteresiranost središnje vlasti za rješavanje tih problema zapravo daje zamah inicijativama za ukidanje vojvođanske autonomije, koje pak izazivaju protureakciju, pa su se tako prije nekoliko dana u Novom Sadu mogli vidjeti i plakati s porukom 'Vojvodina Republika', koje je istaknula Vojvođanska stranka.

'Ti plakati ukazuju i na jačanje autonomaškog čimbenika u Vojvodini, gdje se dio građana osjeća poniženim zbog stalnih optužbi za separatizam i povlašteni položaj, dok je realnost da je Vojvodina danas dospjela na razinu nerazvijene regije i prvaka po nezaposlenosti. Ta situacija nikako nije dobra i ne znam kome može koristiti da se otvara još jedno političko žarište u trenutku kad imamo krizu i u Sandžaku i na jugu Srbije', istaknuo je Popov.

U posljednjem desetljeću, dodao je, odnos prema Vojvodini svodi se na stalna natezanja između pokrajinske i republičke administracije i na stalno sužavanje nadležnosti pokrajine, a naročito od donošenja ustava 2006. godine.

Popov je zaključio da se ni pokrajinska vlada ne snalazi u aktualnoj situaciji, koju, kako je ocijenio, obilježava 'oštra ofenziva protivnika autonomije'.

Centar za regionalizam poznata je novosadska nevladina organizacija koja afirmira i propagira ideju regionalizma. Članica je 'Igmanske inicijative'.