SNAŽNA ALTERNATIVA VUČIĆU

Vojvođanski Hrvati na izbore s Demokratskom strankom

07.02.2014 u 19:01

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) odlučio se na prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji izići na listi Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa i koalicije oko DS, potvrđeno je u petak u Beogradu

Listu naziva 'S Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju', činit će DS, DSHV, Nova stranka nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Živkovića, Udruga sindikata 'Sloga', te Bogata Srbija, pokret poljoprivrednika i gospodarstvenika u Srbiji na čijem je čelu ugledni novinar Zaharije Trnavčević.

'Mi smo jedina koalicija koja je alternativa sadašnjoj vlasti i režimu i svemu što Aleksandar Vučić kao prvi čovjek te vlasti simbolizira. Srbija će se 16. ožujka osloboditi straha i vjerujem da ćemo dobiti potporu građana da budemo vlast', rekao je predsjednik demokrata Dragan Đilas na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Sve stranke i udruge s liste DS obvezale su se, kako je rekao Đilas, da nakon izbora neće ulaziti u vladu ukoliko je u njoj Srpska napredna stranka (SNS) te da će ponuditi niz konkretnih mjera za razvoj Srbije.

'Količina napada režima, režimskih medija i onih koji su do jučer bili s nama govore da smo mi jedina prava alternativa i oporba', ocijenio je vođa demokrata Đilas, kojeg su koncem prošle godine Vučićevi naprednjaci ad hoc koalicijom u Beogradu smijenili s mjesta gradonačelnika.

Đilas je poručio da će '16. ožujka biti dan kad se Srbija oslobađa straha, kada građanin sam, bez straha da će biti cenzuriran ili da će ostati bez posla, kaže ono što misli'.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić, koji je u koaliciji s demokratima bio i prethodnih godina, objasnio je da se za nastavak suradnje odlučio jer se, kako je istaknuo, 'DS, u vrijeme dok je bila stožer prethodne vlade, iskreno zalagala za manjinska prava' te donijela zakon koji je 'na dulje vrijeme stvorio dobre temelje za manjinsku samoupravu u Srbiji'.

Vođa Nove stranke Zoran Živković upozorio je da 'građani glasovanjem ne odlučuju o budućnost političara, nego o vlastitoj budućnosti' i da imaju priliku 'na demokratski i pristojan način na bolje promijeniti stvari u državi'.

Predsjednik Bogate Srbije Zaharije Trnavčević svoje sudjelovanje na izbornoj listi DS objasnio je komentarom da je 'bivši lider DS Boris Tadić i oni koji ga slijede sa sobom ponio kufer pun promašaja zbog kojih je ova stranka (DS) izgubila posljednje izbore'.

Izvanredni parlamentarni izbori u srbiji bit će održani 16. ožujka.

Državnom izbornom povjerenstvu dosad su predane izborne liste Srpske napredne stranke i stranaka koje podupiru naprednjake pod nazivom 'Aleksandar Vučić - budućnost kojoj vjerujemo', koalicije socijalista 'Ivica Dačić SPS-PUPS-JS', listu 'Znam kome vjerujem' Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice te listu Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića.