napad sokola

Vojne vježbe Bjelorusije i Kine nedaleko Poljske: Situacija je nesigurna

09.07.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Kina i Bjelorusija započele su u ponedjeljak zajedničke vojne vježbe, priopćila su oba ministarstva obrane, samo nekoliko kilometara od granice s članicom NATO-a Poljskom i uoči samita saveza u Washingtonu ovaj tjedan

"Događaji koji se odvijaju u svijetu alarmantni su, situacija je nesigurna, stoga ćemo uvježbavati nove oblike i metode izvršavanja taktičkih zadaća", citiralo je bjelorusko ministarstvo obrane generala-bojnika Vadima Denisenka, načelnika Zapovjedništva za specijalne operacije Bjelorusije u objavi u na Telegramu.

Vježbe, kodnog naziva Napad sokola, trajat će do 19. srpnja, a održavaju se na poligonu u blizini grada Bresta, priopćilo je ministarstvo. Brest, na jugozapadu Bjelorusije, leži na granici s Poljskom.

Čelnici 32 zemlje članice NATO-a sastaju se u utorak u Washingtonu na samitu na kojem će daljnja vojna i financijska potpora Ukrajini biti visoko na dnevnom redu.

Bjelorusija je dopustila Rusiji korištenje njezina teritorija kao jedno od lansirnih područja za agresiju Moskve na Ukrajinu 2022.

U sklopu "antiterorističkih vježbi", vojno osoblje obiju zemalja razradit će pitanja noćnog slijetanja, svladavanja vodenih prepreka i izvođenja operacija u naseljenom području, navodi se u priopćenju bjeloruskog ministarstva obrane.

Ministarstvo je također objavilo niz fotografija na Telegramu koje prikazuju kako se kineske trupe i oprema iskrcavaju iz aviona tijekom vikenda. Na objavama od ponedjeljka

trupe marširaju na poligonu. Nije poznato koliko je vojnika uključeno u vježbe.

Kinesko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak u priopćenju na engleskom jeziku da je Bjelorusija održala "veličanstvenu ceremoniju dobrodošlice" za kineske vojnike koji su stigli u Bjelorusiju 6. srpnja.

"Zajednička obuka ima za cilj poboljšati koordinacijske sposobnosti postrojbi koje sudjeluju i produbiti praktičnu suradnju između dviju vojski", navodi se u priopćenju ministarstva objavljenom na internetskim stranicama.

Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da veličina NATO snaga na granici s Bjelorusijom brzo raste, što dovodi do povećanja napetosti u regiji.

"Naša zemlja poduzima sve moguće mjere kako bi spriječila eskalaciju. Međutim, prijeđe li netko naše granice, reakcija će biti oštra", stoji u objavi.