čeka se odluka

Vojna klapa Sv. Juraj na Praljkovoj komemoraciji? Nije im to prva sporna gaža

07.12.2017 u 10:33

Bionic
Reading

Na komemoraciji Slobodanu Praljku trebala bi nastupiti službena protokolarna klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj. Pitanje je međutim hoće li klapa za svoj nastup dobiti dozvolu Ministarstva obrane jer im je to već dva puta - za vlade Zorana Milanovića - bilo zabranjeno. Kao razlog zabrane tada su navedene političke konotacije skupa na kojem je Sveti Juraj trebao nastupiti

Generalski zbor, organizator komemoracije za Slobodana Praljka, obratio se klapi Sveti Juraj kako bi u ponedjeljak u Zagrebu na komemoraciji otpjevali hrvatsku himnu, a Slobodna Dalmacija piše da je od Ministarstva obrane zatražila očitovanje o nastupu službene klape Hrvatske ratne mornarice, ali odgovor od MORH-a još nije stigao.

Ako MORH zabrani nastup službene protokolarne vojne klape na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu, to ne bi bio presedan.

Naime MORH je za vrijeme vlade Zorana Milanovića dva puta zabranio nastup toj klapi.

U rujnu 2014. godine zabranjeno joj je nastupiti u Splitu na 23. obljetnici smrti Josipa Vranića, prve žrtve rata u tom gradu.

A u svibnju 2015. godine MORH je zabranio klapi Sveti Juraj nastup na zagrebačkom glavnom gradskom trgu na skupu koji su organizirali branitelji predvođeni Josipom Klemmom i Đurom Glogoškim, koji su tada prosvjedovali u Savskoj ulici ispred zgrade Ministarstva branitelja.

Iz MORH-a su tada poručili da vojne osobe ne mogu nastupati na skupu na kojem bi moglo biti političkih poruka.

  • +3
Klapa Sveti Juraj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL