POPLAVE PRIJETE

Vodostaj Une opet raste, u Kosinjskoj dolini voda prodrla u kuće

18.03.2018 u 09:42

Bionic
Reading

U poplavljenoj Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje, vrhunac vodenog vala tek se očekuje. Voda je prodrla u neke objekte, stanovnicima je isključena struja. Ceste su poplavljene pa 500-tinjak ljudi na tom području ovisi o čamcima. Na terenu su sve interventne službe

Održan je sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat. Pod vodom je kameni Kosinjski most. Područja Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje te 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa dovozi čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom.

Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama nadaju se da se neće ponoviti 2010. kada je razina vode na tom području dosegnula točku od 910 cm i poplavila 150 kuća. Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju te pomažu ugroženim stanovnicima u dizanju namještaja i zbrinjavanju stoke.

Poplavljeno područje Kosinja obišli su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i Gospića. Iz Ureda ličko-senjskog župana Darka Milinovića priopćeno je da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Od tri zaselka s 20 kuća dva su bez struje. Isključena je u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su neke žice pod vodom ili pola metra od nje.

  • +17
Zbog izlijevanja rijeke Like poplavljeno Kosinjsko polje, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vodostaj Une opet raste

Nakon što je tri dana opadao, vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici jučer poslijepodne počeo je rasti pa su ponovno na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. S obzirom na to da nema nasipa, prijeti opasnost da voda uđe u kuće.

Opasnost prijeti i od klizišta. Nakon što je u Hrvatskoj Kostajnici uništeno ili teško oštećeno 13 kuća zbog klizanja terena, postoji strah od novih klizišta.

"Kad se počeo graditi nasip uz Unu, onda su pojedinci sprječavali njegovu gradnju zbog vrba. Da se ne ruši vrbe, da to Zeleni brane i sad imamo takve poplave. Da se taj nasip napravio kao što je planirano skroz gore do izlaza, mi ne bismo imali više problema", rekao je jedan građanin.

Proteklih dana radilo se na sanaciji terena te čišćenju ulica i kuća nakon odrona, klizanja terena i poplava. Također, građanima su mjerodavne službe uputile upozorenje da voda iz slavina još nije za piće.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju