čekaju se nove padaline

Sava raste centimetar na sat, vojska brani kuće

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 16.03.2018 21:36
  • Objavljeno 16.03.2018 u 20:19
Pripadnici Crvenog križa i HGSS-a dostavljaju kruh, mljeko i vodu u najugrozenije kuće

Pripadnici Crvenog križa i HGSS-a dostavljaju kruh, mljeko i vodu u najugrozenije kuće

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Za subotu se najavljuju nove oborine, a to znači da će svaki novi porast Save, direktno ugroziti obiteljske kuće te ćemo biti ovdje za daljnju pomoć civilnom stanovništvu', rekao je satnik Mirko Muhek u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV u selu Trebež. U tom mjestu Sava raste po jedan centimetar svakog sata.

'Naša zadaća je izgradnja i pojačanje zečjih nasipa te direktna zaštita obiteljskih kuća. Trenutačno se na terenu nalazi 50 pripadnika Tigrova te 50 pripadnika Gromova. Angažirani smo ovdje dva dana i ostat ćemo ovdje koliko će god trebati', rekao je satnik Muhek.

Nakon prizora klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, za svoje kuće strahuju i stanovnici Prnjavora Čutnićkog nedaleko od Petrinje.

Vodostaj je rijeke Une u padu, a voda se iz Hrvatske Kostajnice povukla. Na terenu su sve službe Crvenog križa, i Hrvatske gorske službe spašavanja, čiji se članovi čamcima probijaju do onih obitelji koje su jos odsječene u selima prema Dvoru.

Policija i dalje blokira prilaz domovima koji su srušeni u odronima, a šest obitelji koje su privremeno smještene u kostanjičkom hotelu ne zna kada će moći do svojih stvari i dokumenata.

Nakon prizora klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, za svoje kuće strahuju i stanovnici Prnjavora Čutnićkog nedaleko od Petrinje. Mještani su alarmirali policiju jer su tijekom noći osjetili pomicanje brda iznad kuća, a pojavile su se i pukotine te to potencijalno klizište ugrožava desetak obiteljskih kuća.

  • +14
  • +11

Klizište u Hrvatskoj Kostajnici

Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Ugroženo su područje u petak obišli članovi petrinjskog Stožera Civile zaštite s gradonačelnikom Darinko Dumbovićem i pročelnikom Područnog ureda Džavne uprave za zaštitu i spašavanje u Sisku Željkom Prpićem.

Gradonačelnik Dumbović je slučaj usporedio s onim kostajničkim, napomenuvši kako stanovnici ugroženih kuća prošle noći zbog tutnjave i podrhtavanja tla nisu spavali.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju
7

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!