VODOSTAJ I DALJE RASTE

Poplavljena Kosinjska dolina, ugroženo oko 600 ljudi

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 17.03.2018 15:30
  • Objavljeno 17.03.2018 u 09:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Poplavljena je Kosinjska dolina, gdje je ugroženo oko 600 ljudi. Vodostaj rijeke Like raste, a vodeni val očekuje se tijekom vikenda.

Stanovnicima je isključena struja zbog blizine dalekovoda i vode, koja je prodrla i u 10-ak kuća.

Najavljena je kiša pa se boje da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010. godine kada je na tom području poplavljeno čak 150 kuća. Posebno su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac.

  • +17
  • +14

Zbog izlijevanja rijeke Like poplavljeno Kosinjsko polje, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Pravdaju se na sistem da je to zaštita većih gradova, i da je trenutno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa", rekao je za HRT načelnik stožera Civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš.

Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju, a danas pomažu obiteljima ugroženih kuća dizati namještaje i u zbrinjavanju stoke, doznaje Hina od ravnatelja gospićkoga Crvernog križa Vlade Brkljačića.

Poplavljeno povručje Kosinja danas su obišli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i Gospića.

Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića u subotu je priopćeno da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

HGSS i dalje pripravan na poplavljenim područjima

Zbog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme diljem kontinentalne Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti.

Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku. Po potrebi će se angažirati i ostale stanice HGSS-a sa svim raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, priopćili su iz HGSS-a.

Iz HGSS-a ocjenjuju kako im je najteže na području HGSS Stanice Novska.

  • +16
  • +13

HGSS intervencija u Hrvatskoj Kostajnici

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Već četvrti dan spasioci dežuraju 24 sata dnevno, interveniraju po pozivima građana te djeluju kao poptora i produžena ruka ostalih službi u situcijama kada se do potrebitih ne može pristupiti cestom.

Čamcima se probija do obitelji koje su odsječene u selima prema Dvoru. U Hrvatskoj Kostajnici raspoređena su dva tima s dva plovila i dva terenska vozila dok je u Jasenovcu jedan interventni tim s plovilom i vozilom.

Iako je na karlovačkom području stanje je pod kontrolom, i Stanica Karlovac je u stanju pripravnosti. Na području Stanice Gospić izlila se rijeka Lika u Kosinju ali za sada nije bilo potrebe za intervencijom, izvijestili su iz HGSS-a.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju
7

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!