PRVI SLUČAJ U HRVATSKOJ

Voditelju Interspara zatvor zbog mobinga

02.03.2010 u 20:49

Bionic
Reading

Na sudu u Zadru u utorak su izrečene prve kazne za seksualno zlostavljanje na poslu, tzv. mobing, u Hrvatskoj. Aleksandar Knežević (46), voditelj trgovačkog lanca Interspar u Zadru, prema pisanju Jutarnjeg.hr, nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja Julije Baljak (33) koja radi kao trgovkinja

Domar Šime Strika (45), koji je u skladištu istog centra napao i seksualno napastovao drugu djelatnicu, Ankicu Dragaš (35), dobio je uvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Knežević je svoju djelatnicu Juliju Baljak u više navrata uznemiravao vulgarnim pitanjima poput: 'Koji broj grudnjaka nosiš', 'Kakvo ti je donje rublje', a vrhunac su bile izjave poput 'Najradije bi te opalija kad si tako ljuta', piše Jutarnji.hr. Sutkinja Ana Zrilić je presudila da je takvim ponašanjem Knežević povrijedio njezino dostojanstvo i pravo na rad.

Druga djelatnica Ankica Dragaš žrtva je bludnih radnji domara Strike koji ju je u studenom 2007. godine, u cilju zadovoljenja spolnog nagona, napao u skladištu i sleđa uhvatio za grudi dok se nije mogla braniti.

Knežević više ne radi u Intersparu, a sporazumni raskid ugovora tražio je zbog navodnog pritiska medija.

'Ova presuda ima iznimno veliki značaj za hrvatsko pravosuđe i sve buduće slučajeve zlostavljanja na poslu koji su do sada bili procesuirani samo privatnim tužbama, bez policije i odvjetništva. Suđenje je vođeno prema najvišim standardima i trajalo je relativno kratko za domaću sudsku praksu', rekao je pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranije. Dvije djelatnice nisu željele komentirati presudu rekavši tek da su njome zadovoljne.